Ellendrukkerek

2021. június 24.

Knopf Alexandra
Cinizmusból soha nem épült még semmi. Ez a baloldal tragédiája.

A történelem folyamán mindig voltak olyanok, akik az ellenfélnek szurkoltak, és olyanok is, akik büszkén hangot adtak ebbéli véleményüknek. Szinte már meg sem lepődünk azon, amikor DK-s aktivisták a világbajnok francia válogatott elleni meccs napján közösségimédia-felületeiken hirdetik, hogy „hajrá, franciák!”, vagy amikor az Írország elleni barátságos mérkőzés kezdetekor a térdeléses gesztust elutasító magyarok reakciójára az a válasz érkezik ugyanezen párt politikusától, hogy „na, pontosan ezért nem érdekel engem a magyar válogatott, szégyellhetjük magunkat. Ma este Budapesten jobb volt írnek lenni”. Felidézhetjük Farkasházy Tivadar néhány évvel ezelőtti nyilatkozatát is, ő a magyar futballisták egyik szereplése után azt mondta: „Boldoggá tesz mindig, amikor a magyar válogatott kikap, mert ez is mutatja Orbán Viktor labdarúgással kapcsolatos elhibázott politikáját.”

A sort hosszasan lehetne folytatni, kezdve az Index 2016-os Európa-bajnokság idején született, „Ne féljen bevallani, ha a magyar válogatott ellen szurkol!” kezdetű cikkétől a népszavás Szegő Péter minapi kirohanásáig, aki egyenesen azt írta: „Amúgy neked jogod van Magyar­országnak drukkolni, nekem meg jogom van Franciaországnak, és nem foglak megvetni, ha te Magyarországnak drukkolsz.” Milyen nagyvonalú! Ugyanarról a Szegő Péterről beszélünk egyébként, aki tavaly a koronavírus-járvány közepén közösségi oldalán szólította fel Müller Cecília országos tiszti főorvost arra, hogy ne viseljen a nyakában keresztet, mert zavarja őt.

A legálszentebbek mind közül mégis azok a baloldali politikusok, akik annak ellenére, hogy az utóbbi években folyamatosan támadták a sportberuházásokat, és mindent megtettek azért, hogy a magyar labdarúgás ne legyen ismét sikertörténet, most magyar mezben a Puskás Arénából posztolgatnak a magyarok kitartásáról. Karácsony „az én városomban nem épül új stadion” Gergely, Kerpel-Fronius Gábor és Fekete-Győr András a helyszínen szurkolt a magyar csapatnak, bármit jelentsen is ez. A 2024-es olimpia megrendezése ellen kampányoló Momentum elnöke a francia meccs kapcsán egyenesen élete legszebb fociélményéről számolt be, holott nem is olyan rég, egy 2018-as videóban még azzal „vicceskedett”, hogy a magyar futball annyira rossz, hogy egy percig sem képes nézni a mérkőzéseket. Fekete-Győr akkor egészen pontosan úgy nyilatkozott: „Vannak ilyenek, hogy magyar foci izgalmai? Mármint az, hogy a magyar válogatottnak vannak izgalmas pillanatai, főként szomorúak sajnos. […] Komolyan mondom nektek, hogy én öt perc, nem öt perc, egy percen túl én nem tudom nézni.” A kérdés már csak az, hogy melyik pillanatában volt igazán őszinte a pártelnök. Van egy tippünk.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés