Restaurálták Róth Miksa üvegmozaikját a fasori evangélikus templomon

2021. június 22. 7:36
Ez az egyetlen budapesti protestáns templom, amelynek külsején figurális díszítés van.

Visszahelyezték a fasori evangélikus templom bejárata fölé Róth Miksa üvegmozaikját – írja a PestBuda. Hozzátették: az 1905-ből származó alkotás több mint egyéves restaurálás után került újra a helyére. Az üvegmozaik Krisztust és a gyermekeket ábrázolja – olvasható az evangelikus.hu oldalon. Mint írják, az üvegmozaik mögötti falsík beázása miatt a műalkotás az elmúlt évtizedekben elkezdett deformálódni és leválni a falazattól. A mostani restauráláshoz a teljes képet – az egyes alakok lehetőség szerinti együtt-tartásával – huszonegy darabban választották le. Az egyes darabok restaurálását az „összevarrás”, a hiányzó mozaikszemek pótlása követte. A helyreállításához az eredeti állapotot mutató fénykép nyújtott segítséget.

Üvegmozaik és rózsaablak

A PestBuda megírta, hogy a Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán álló evangélikus templom 1905-ben Petz Samu tervei alapján épült. Egyik érdekessége, hogy ez az egyetlen budapesti protestáns templom, amelynek külsején figurális díszítés is van. Utcafronti homlokzatán, a főbejárat fölött látható a Róth Miksa műhelyében készült üvegmozaik. Az alkotás Jézust ábrázolja, aki a gyermekeket öleli át hívó, áldó kézzel. A mozaik felett látható a szintén Róth Miksa által készített öt méter átmérőjű rózsaablak.

Nemrégiben valósult meg a fasori evangélikus templom orgonájának teljes körű rekonstrukciója,

továbbá megújult a templom homlokzata is, beleértve a jelentős művészeti értéket képviselő rózsaablakot is. A bejárat feletti üvegmozaik restaurálása csak idén tavasszal fejeződött be, írják.

Kép forrása: pestbuda.hu

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ÁVH-ban még túlóráztak is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés