„Örülök, hogy együtt szurkolhatunk” – Fürjes Balázs Karácsonyról a Mandinernek

2021. június 22. 11:00
Soha nem azt néztem, ami elválaszt, hanem azt, ami összetart bennünket. Az új Puskás és a nemzeti válogatott ilyen, vagy legalábbis ilyen lett, hál’ Istennek – fogalmazott lapunknak a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy több baloldali politikus, köztük a korábban stadion stopot hirdető főpolgármester is személyesen szurkolt a magyar válogatottnak a budapesti EB-meccseken. Gyorsinterjúnk.

Hogyan szerepel a Puskás Aréna az Európa-bajnokságon? Mit szól a nemzetközi beszámolókhoz a létesítményről?

Múlt héten bizonyítottak a magyarok: a focisták, a szurkolók, Budapest és a Puskás Aréna is. A Puskás tetőszerkezetét, lelátóját, az egész arénát úgy terveztük meg, hogy garantált legyen a katlanhangulat. A portugálok és a franciák is megtapasztalták, milyen érzés pályára lépni a magyarok ellen Budapesten. Nemcsak a csapat, hanem a szervezésért és a lebonyolításért felelősök is remek munkát végeztek. Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az önkénteseknek, közlekedésszervezőknek, rendőröknek, mentősöknek, mindenkinek, aki kivette a részét a sikeres szervezésből.

Milyen érzés a magyar csapatnak szurkolni ebben az arénában?

Maga az épület is nagyon szép, de akkor az igazi, amikor a drukkerek belakják, kieresztik a hangjukat. A magyar szurkolók félelmetes hangulatot teremtettek a portugálok és a franciák elleni meccseken.

Egy román újságíró is elismeréssel írt a Puskásról, mielőbb visszatérne hozzánk.

A városligeti szurkolói zónában is óriási volt a hangulat, a hőség ellenére rengetegen voltak. Lelkesítő napok, hetek ezek, ránk fért az elmúlt másfél év gyötrelmei után.

Fürjes Balázs: Az egész arénát úgy terveztük meg, hogy garantált legyen a katlanhangulat (fotó: Földházi Árpád)

Van okunk félni járványügyi szempontból? Hadházy Ákos és mások szerint is visszaüthetnek a teltházas mérkőzések… 

Megfelelő óvintézkedések mellett, védettség igazolásával lehet csak belépni a Puskás Arénába és a szurkolói zónába. A kormány sikeres járványkezelésének és a magas átoltottságnak köszönhetően az élet visszatért a normálishoz közeli kerékvágásba, így megkötésekkel, és az előírások maradéktalan betartásával lehet nagyrendezvényt tartani.

Mire számít a szerdai, Németország elleni meccsen?

Arra, amit eddig is láthattunk: a magyar csapat mindent bele fog adni a küzdelembe, és akkor az eredmény valójában mellékes is. A világ egyik legerősebb együttese, a 2014-ben vb-győztes német válogatott lesz az ellenfél, ráadásul Münchenben, ezzel azért nem árt tisztában lennünk az esélylatolgatáskor.

Baloldali politikusok is tiszteletüket teszik a magyar meccseken, noha korábban stadion stop-ot hirdettek. Például Karácsony Gergely. Elégtétel?

Nagyon örülök, hogy magukénak érzik a Puskás Arénát, és – a politikai ellentéteket félretéve – együtt szurkolhatunk a magyar válogatottnak. Egyébként soha nem azt néztem, ami elválaszt minket, hanem, ami összetart bennünket. Úgy tűnik, az új Puskás és a nemzeti válogatott ilyen, vagy legalábbis ilyen lett, hál’ Istennek. 

Mit gondol a magyar szurkolókról? A nemzetközi sajtó már nekik esett, a hírek szerint az UEFA is vizsgálódik, állítólagos rasszista megnyilvánulások miatt. 

A szurkolók rendületlenül biztatták a csapatot a szurkolói zónában vagy az arénában, békésen, ám annál hangosabban vonultak Budapest utcáin. Egy-egy oda nem illő hangot a világon bárhol hallhatunk focimeccsen, de

a tábor összességében sportszerűen viselkedett.

Folytatódik a nemrég elkezdődött konzultáció a budai választókörzetében? Mik az eddigi visszajelzések, kapott-e értékelhető hozzászólást Dobrev Klárától vagy Fodor Gábortól, akikkel a standolások során személyesen is összefutott?

Ők is, akárcsak sok más érdeklődő, helyi lakos, elmondták a véleményüket a budai kérdésekről, amit ezúton is köszönök. Senkinek a zsebében nincs ott a bölcsek köve, Pokorni Zoltánnal, a Hegyvidék polgármesterével kíváncsiak vagyunk arra, ki hogyan látja a Buda előtt álló lehetőségeket, kihívásokat. A visszaküldött ívek és a standolások, beszélgetések már eddig is sokat segítettek. Csak együtt, közösen tudunk Budából még jobb helyet csinálni. Mindenkinek köszönjük a kérdőív kitöltését, a személyes beszélgetéseket, a véleményeket és az építő kritikát.

nyitókép: A labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzés a Puskás Arénában 2021. június 19-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem olyan régen utálta az ellenzék a stadionokat, a focit. Most hirtelen megszerette. Az egyik nyilvánvaló hazugság.
Szerintem az a hazugság, hogy most megszerették. Politikai haszonszerzés miatt szeretik, mert tudatosult bennük, hogy az emberek többsége szereti párthovatartozás nélkül.

Úriember.
Karácsonnyal és a moslék többi prominensével éles kontrasztban.

Szerencsére az emberek többsége nem hisz nekik. Kaptak rendesen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés