Orbán: Jankovics Marcell megmutatta, miért harcolunk

2021. június 22. 16:39

Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a május végén elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művésze temetésén kedden Budapesten.

2021. június 22. 16:39
null

A Farkasréti temetőben tartott búcsúztatáson a kormányfő beszédében kiemelte: „amikor eljött a mi időnk, hosszú évekig értetlenkedett és várta, hogy Jankovics Marcell visszavágjon azoknak, akik korábban kiszorították és félrelökték. Elégedetlenkedett és sürgette, hogy mire vár még, és évek kellettek, hogy megértse, hiába vár, mert Jankovics Marcellnek más küldetése volt” – magyarázta.    

Hangsúlyozta: az ő küldetése abban állt, hogy megmutassa, miért harcolunk, mit kell megvédenünk,

hogy a harc „ne keményítse meg végzetesen a szívünket”, és a legdurvább csatákban is emberek maradhassunk. Megmutatta, hogy nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk; figyelmeztetett, hogy hiába aratjuk sorban a győzelmeket, ha nem vigyázunk, a kultúránk örökre eltűnik.    

Jankovics Marcell az egyik utolsó polihisztor volt, akit a földünk a hátán hordott, lenyűgöző életművet hagyott hátra

– mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy mennyi minden fért bele a művész életébe, és hogy képes volt 23 évet áldozni Az ember tragédiájára.    Az igazi ajándék, a valódi hőstett maga a végeredmény, hiszen olyan művet adott ki a kezéből, hogy a rászánt évek minden egyes napja és az érte folytatott küzdelem megérte – tette hozzá a miniszterelnök.    

Kiemelte, hogy Jankovics Marcell számára magyarnak lenni, magyar nyelven beszélni nem állapotot, hanem rangot jelentett.

Hitte, hogy a magyar kultúra joggal tart igényt a világ figyelmére, és eszébe sem jutott, hogy a nyugati világ ízlésére átcsomagolva tegye emészthetővé. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megszületni és meghalni is nehéz, jól meghalni különösen az, de a keresztényeknek segítségükre siet az Úristen, aki összeköti a termékeny, dolgos életet a jó halállal. Ha teljesítjük a küldetésünket, megkímél attól, hogy az életet hiábavalóságnak tartsuk, a halált megsemmisülésként rettegjük – mutatott rá.    

Ha sikerül megtanulni, amit lehet, megalkotni, amire képes vagy és visszaadni mindent, amit kaptál, jó halálod lesz

– fogalmazott a miniszterelnök. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke május 29-én, életének 80. évében hunyt el.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó-Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. június 24. 11:44
Nálunk József Attila is átélt ilyen élethelyzetet!... Alibbancs fasiszták már csak ilyenek!
Krupp Skya
2021. június 23. 17:46
Géczy Zsolt is megmutatta, hogy ők miért harcolnak.
olajfa1
2021. június 23. 08:52
R.I.P. Nagyon nagy szellemi személyiség volt! Gyönyörű dolgokat alkotott. Köszönjük!
Sulammit
2021. június 22. 22:09
A nyugodalmas éjszakát és a jó halál kegyelmét adja meg nekünk a mindenható Isten! Ámen. Ez a zsolozsmában az esti, - kompletórium - ima.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik