Nem engedi az UEFA a szivárványos stadion-kivilágítást

2021. június 21. 20:35
Nem lesz szivárványos szín, az UEFA ugyanis nem járult hozzá a müncheni szociáldemokrata városvezetés kéréséhez – írja a német Bild.de.

Dieter Reiter polgármester vasárnap erősítette meg, hogy az LMBT közösséggel való szolidaritás megnyilvánulásaként az UEFA-hoz fog kérni engedélyért folyamodni, hogy az Allianz Arénát szivárványos megvilágítással láthassa el a szerdai meccs során.

A városi tanács ugyanis nyilvános álláspontot akart képviselni a magyar parlament kedden elfogadott törvényével szemben,

amely a meleg és a transz kérdéseket teljesen eltávolította az iskolai tantervből. Tilos a homoszexualitást vagy a születési nem megváltoztatását ábrázoló tartalmak megosztása 18 éven aluliakkal. Az emberi jogi csoportok diszkriminatívnak minősítették a törvényt. Kérelmében a tanács azzal vádolta Magyarországot, hogy „követte Oroszország homofób és transzfób jogszabályainak példáját”.

A kérelmet hétfőn az UEFA elutasította, így nem engedélyezte a nyílt politikai állásfoglalásnak számító fényfestés elhelyezését

az arénán, ugyanakkor a német csapatkapitány szivárványos karszallagjával szemben nem emelt kifogást. A nap folyamán több német lap sem tartotta megvalósíthatónak ezt a nyílt politikai akciót, végül a Bild adta közre a hírt hétfőn este. 

Egységes stadionarculat

A beszámoló szerint az UEFA „nem szeretné, ha a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az arénát szerda este, amikor Németország megmérkőzik Magyarországgal, ahol diszkriminálják a homoszexuálisokat”. A szövetség indoklása szerint a bajnokság helyszíneinek választott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani.    

A beszámolóban idézték Jens Grittnernert, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) szóvivőjét, aki elmondta, hogy „az UEFA egységes stadionarculatot szab meg”, és jó érvek szólnak az előírások betartása mellett.    

Hozzátette, hogy „talán nem feltétlenül a szerdai játéknaphoz kellene kötni az UEFA stadiondizájnjától eltérő világítást. Így szerda helyett inkább június 28-án, a meleg büszkeség napján lehet szivárványszínű díszkivilágítása a müncheni stadionnak” – írta a Bild, rámutatva, hogy azon a napon nem lesz mérkőzés ott.    

Felidézték mások mellett Markus Söder bajor tartományi kormányfőt, aki egy más ügyben tartott hétfői berlini tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy „nagyon jó jelnek tartaná a tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását.

Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel társadalmunk szabadságának jele lenne, ezért nagyon támogatnám” 

– mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Az Európa-bajnokság Londonba tervezett döntőjének esetleges áthelyezéséről ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy München készen áll a mérkőzés megrendezésére.

Az Európai Labdarúgó-szövetség indoklása szerint „a szervezet politikailag és vallásilag is semleges. A jelenlegi kérésnek azért nem tudnak eleget tenni, mert az egy nemzeti parlament döntésére vonatkozik. A szervezet azt javasolja, hogy a stadiont vagy június 29-én, a Christopher Street napon (vagyis a meleg büszkeség napján) vagy július 3. és 9. között világítsák meg a szivárvány színeivel”. A labdarúgó Európa-bajnokság utolsó mérkőzését július 2-án rendezik. – közölte kedden az Euronews az UEFA döntésére hivatkozva.

(Bild, Euronews, MTI)

Fotó: Frank Hoerman / augenklick/Martin Hangen / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Idióta bajerek.

Rakjatok horogkeresztet, az is bejött.

E helyett a pedofil válogatott egyenesen a döntőbe kerül.

Én arra számítok, hogy a németek kézen fogva, rózsaszín tütüben fognak térdelni, majd smárolni kezdenek egymással, hogy nyomatékosítsák az üzenetet. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés