Korlátozások nélkül utazhatnak a magyarok Spanyolországba

2021. június 20. 15:09
Zöld listára tette a spanyol kormány Magyarországot.

Június 21-től Magyarország már nem szerepel a narancs, illetve vörös besorolású országok között a spanyol nyilvántartásban. Ennek értelmében a magyar utazóknak mostantól nem lesz szükségük se gyógyulási vagy oltási igazolásra, se PCR- vagy antigénteszt-eredmények felmutatására ahhoz, hogy Spanyolország területére lépjenek. Mindössze egy QR-kódot kell igényelniük a Spain Travel Health oldalán kitöltött egészségügyi nyilatkozat segítségével, 48 órával repülés előtt. A Magyar Nemzet emlékeztet: a listát hetente vizsgálják felül a spanyol hatóságok, a jelenlegi besorolás június 27-ig érvényes.

A lap megjegyzi: szálláshelyek gyakorlata a lazítástól függetlenül eltérhet a beutazási szabályoktól (elsősorban a Kanári-szigeteken), ezért indulás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy milyen elvárásaik vannak, ugyanis a jövőben is joguk van ahhoz, hogy igazolásokat vagy negatív teszteredményeket kérjenek a kulcsok átadásánál.

A spanyol kormány egyéb lazítással is készül: közel egy év után várhatóan megszűnik a kötelező kültéri maszkviselés.

Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy az oltási protokoll előrehaladásának köszönhetően a következő hétvégén az emberek már újra láthatják egymás arcát. Hozzátette: csütörtökön, a régióközi találkozón fognak szavazni a kültéri maszkviselési kötelezettség június 26-i megszüntetéséről. Ha a többség igennel voksol, onnantól fogva már csak zárt térben kell majd feltenni a maszkokat.

A jobboldali Néppárt (PP) főtitkára, Teodoro Garcia amellett, hogy örömmel fogadta a hírt, arra kérte a miniszterelnököt, hogy egyeztessen a szavazás előtt az autonóm régiók vezetőivel, ugyanis többen közülük már az elmúlt hetekben kidolgoztak egy saját protokollt a maszkszabály módosítására. A Ciudadanos vezetője, Inés Arrimadas García szintén örült a bejelentésnek, ezzel együtt azonban megjegyezte: pártja hetek óta szorgalmazza a maszkok kivezetését, de terveikre a kormánypárt folyamatosan nemmel szavazott.

Nyitóképen: Napozók Barcelonában. Illusztráció. Fotó: Pau Barrena / AFP

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés