Amit az Európai Bizottság csinál most Németországgal, azért más kormányokat cseszegetni szokott

2021. június 18. 14:27

Bakó Bea
Azonnali.hu
A német alkotmánybíróság tavalyi döntése miatt most a német kormány kapott kötelezettségszegési eljárást a nyakába.

„Az Európai Bizottság a múlt héten kötelezettségszegési eljárást indított egy kormány ellen a tőle független alkotmánybíróság döntése miatt. Természetesen nem Magyarországról van szó. Hanem a német alkotmánybíróság tavaly májusi, ún. PSPP-döntéséről, amiről anno Techet Péter hosszan szakértett az Azonnalin.

Röviden: ez az ítélet azért volt fontos, mert először fordult elő, hogy – konkrétan az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja kapcsán – a német alkotmánybíróság egy EU-s szervről megállapította, hogy a hatásköreit túllépve, ultra vires cselekedett. Sőt, ennél továbbmenve az Európai Bíróságnak is beintettek a karlsruhei bírák, mondván, hogy a luxembourgi bíróságnak az a korábbi ítélete, amely leokézta ezt a kötvényvásárlási programot, olyan szinten »önkényes« és »követhetetlen«, hogy nem is köti a német AB-t.

Az én ízlésem szerint mindez meglehetősen intelligens trollkodás, ez a leokézás ugyanis pont a német AB által kezdeményezett előzetes döntéshozatali eljárásban történt: magyarul a német AB az EU-jog által előírt kötelességének eleget téve megkérdezte az Európai Bíróságot az érintett EU-jogi rendelkezések értelmezéséről (erre egyébként csak mostanában szokott rá, korábban magabiztosan értekezett EU-jogi ügyekről önállóan is), aztán azt mondta, hogy hát barátom, te pedig hülye vagy, oké, hogy neked ez a véleményed, de nekem meg nem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok vörös, sötétzöld befolyásos alak szeretne az EU-ból egy olyan képződményt formálni, ami minden porcikájában hasonlítana a "Legyőzhetetlen Béketáborra", ahol a Központ ha kedve tartja minden apró részletkérdésbe beleköthet, és senki másnak nem lehet igaza.
Úgy gondolják, hogy még egy olyan erős ország, mint Németország Alkotmánybírósága sem gondolkodik helyesen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés