A Fideszhez és Orbánhoz méltó aljasság

2021. június 18. 14:38

Gábor György
Facebook
Az állam kifosztása során az egyházakra orgazdaként számít a rezsim.

„»Csak a békák brekegik néha a közeli mocsarakban: 'Urrak a papok! Urrak a papok!'«

A magyar irodalom egyik legzseniálisabb szerzőjének, Mikszáth-nak talán legjobban megírt regénye, a már-már kafkai világot anticipáló Különös házasság fejeződik be a fenti idézettel.

A regény egy erőszakkal kikényszerített házasságkötésről szól, amelyben megjelenik a teherbe ejtett bárókisasszonnyal szerelmi viszonyt folytató plébános (mert már akkor is tudott volt, hogy az apa férfi, az anya nő), megjelenik a borzalmas egyházi törvényszék, valamint a mérhetetlen galádság, hogy a papi szerelmi botrányt elleplezzék, s az erőszakkal kikényszerített házasságot érvényesítsék.

Amúgy a polgári házasság intézményét hazánkban a házassági jogról szóló 1894. XXXI. t.-cikk vezette be, amely – egyebek mellett – azt jelentette, hogy a felekezeti házasságjogok érvényüket veszítették.

Miért mondom mindezt?

Mert az elmúlt napok híre, amelyre már oda sem figyel az ország, s amely – úgy tűnik – nem is éri el az ingerküszöböt, pedig a Fideszhez és Orbánhoz méltó aljasságról van ismét szó, hogy átadja a kormány az állami bérlakások kezelését az egyházaknak, s az egyházakhoz kiszervezett lakásügynökséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (katolikus jótékonysági hálózat) és a református szeretetszolgálat cége fogja bonyolítani.

Ha van szekuláris-állami feladat, az éppen a bérlakások kezelése, ám az állami tulajdonú lakóingatlanokat ingyenesen átadja most az állam az egyházaknak, mindenféle állami garancia nélkül. Az állam kifosztása során az egyházakra orgazdaként számít a rezsim.

Különös (egyházi) házasság, különös (egyházi) bérlakások.

Az ember elgondolkodik, hogy a katolikus és a református egyház ügyintézése során, ahhoz hogy valaki bérlakáshoz jusson, a továbbiakban szükséges lesz-e a felekezeti hovatartozást igazoló dokumentum bemutatása, és az állami lakásokkal gazdálkodó katolikus és református szeretetszolgálat megválaszolja-e azt a kérdést, hogy mi, belgák, hova menjünk lakni? (Tudom, volna rá válasz, de az egyelőre még nem minősül hivatalos feleletnek.)

Viszont Mikszáth továbbra is hihetetlenül aktuális.

Egyre aktuálisabb.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vissza az egyházi vagyont! Az egészet. Most. A tolvaj kommunista bandát egytől-egyig lecsukni.

Jól mondta G. Fodor Gábor, hogy az ellenzék mindig "mögött" van: vagyis, a kormány lépései mögött kullog, melyekről kiderül, hogy észerűek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés