Genfet követően Londonnal tárgyalt Szergej Lavrov

2021. június 17. 22:05
Vitás kérdésekről, valamint globális kihívásokról, közöttük a koronavírus-járványról és az éghajlatváltozásról tárgyalt csütörtökön telefonon Dominic Raab brit és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a brit és az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint.

„Egy sor kérdést vitattak meg, amelyekben nagyban különbözik az Egyesült Királyság és Oroszoroszág álláspontja, de szó volt olyan globális kihívásokról, mint a Covid-19 és az éghajlatváltozás a COP26 (klímavédelmi konferencia) előtt” – áll a brit külügyminisztérium közleményében.    

A G7-ek felszólították Moszkvát a destabilizáció befejezésére

A hét legfejlettebb ország Nagy-Britannia elnökletével tartott csúcstalálkozóján vasárnap felszólították Moszkvát, hogy „hagyjon fel a destabilizáló magatartásával és káros tevékenységeivel”, és folytasson vizsgálatot az orosz területen történt vegyifegyver-használat ügyében” – emlékeztetett a telefonbeszélgetésről beszámolva a Reuters brit hírügynökség.    

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov a telefonbeszélgetés során hangsúlyozta annak fontosságát, hogy

a brit vezetők hagyjanak fel az Oroszországgal szembeni vádaskodással.

Az orosz fél szerint teljes egészében Londont terheli a felelősség a kétoldalú kapcsolatok nem kielégítő voltáért.    

„A beszélgetés során megállapítást nyert, hogy nem kielégítő a kétoldalú kapcsolatok helyzete, amiért a teljes felelősség Londont terheli. Az orosz fél hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a brit vezetők hagyjanak fel a megalapozatlan, egyetlen ténnyel sem megerősített és provokatív kijelentésekkel a két fél közötti párbeszédben, valamint azt, hogy Londonnak feltétlenül vissza kell térnie a tisztelettudó és egyenjogú hozzáálláshoz” – olvasható a dokumentumban.    

Az angolokat csak önmaguk érdeklik az oroszok szerint

„Az, hogy az angolok csak olyan kérdéseket hajlandóak érinteni, amelyek Nagy-Britannia számára fontosak, nem elfogadhatók a rendes diplomáciai gyakorlatban” – hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.    

A tárgyaláson megvitatták a 2015-ben Bécsben az iráni atomprogramról aláírt egyezmény, valamit a fehéroroszországi és ukrajnai helyzet kérdéseit.    

A fehérorosz kérdés megvitatásakor Lavrov rámutatott az ország belügyeibe való külső beavatkozásról, illetve a Minszkkel való kapcsolatban a szankciók és a fenyegetés nyelvének alkalmazásáról való lemondás kétségbevonhatatlanságára – idézte a külügyminisztérium közleményét a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezmény állítólagos megsértése is szerepelt a tárgyalás napirendjén, az ezzel kapcsolatos nyugati vádak kapcsán az orosz tárcavezető felvázolta a brit félnek a valós helyzetet az orosz közlemény szerint. Lavrov és Raab előzőleg május 6-én tárgyalt telefonon egymással. A brit külügyminisztérium közleménye szerint a külügyminiszterek rövidesen ismét tárgyalnak egymással.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Pool/Makszim Semetov

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés