Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a svéd miniszterelnökkel szemben

2021. június 17. 15:19
Az indítványt a Svéd Demokraták (SD) nevű radikális jobboldali párt nyújtotta be, miután a Baloldali Párt közölte: nem támogatja többé Löfven kormányát egy vitatott törvénytervezet miatt.

„Ha van lehetőségünk ennek a kártékony kormánynak a leváltására, élni fogunk vele” – mondta egy sajtótájékoztatón Henrik Vinge, az SD parlamenti csoportjának vezetője. A legnagyobb ellenzéki pártnak számító Mérsékelt Koalíciós Párt és a kereszténydemokraták már jelezték, hogy támogatni fogják a Löfven elleni bizalmatlansági indítványt. 

A bizalmi szavazásra várhatóan a következő hetekben kerülhet sor, az indítvány elfogadásához egyszerű többség is elég a 349 fős parlamentben. Amennyiben elfogadják az indítványt, Löfven lemondhat, megbízhatja a parlament elnökét egy új kormány megalakításának feladatával vagy előrehozott választást kezdeményezhet. 

Az SD lépését megelőzően a Baloldali Párt vezetése is közölte, hogy továbbra is támogatókat keres egy Löfven elleni bizalmatlansági indítványhoz, mivel a kormányfő szerintük nem teljesítette a 48 órás ultimátumot az albérletekről szóló, vitatott törvénytervezettel kapcsolatban. A javaslat egyebek között lehetővé tenné, hogy az újépítésű ingatlanok esetében a bérleti díjról közvetlenül a bérbeadó és a bérlő egyezzen meg egymással. Az egykori kommunisták azt kérték, hogy vonják vissza a tervezetet, vagy kezdjenek tárgyalásokat a bérlők egyesületével.

A kormány az utolsó pillanatban hívta össze az érintett feleket, amit Nooshi Dadgostar, a Baloldali Párt vezetője már nem tartott elégségesnek. A parlamentben 27 képviselővel bíró Baloldali Pártnak további nyolc képviselőre lenne szüksége ahhoz, hogy be tudja nyújtani a bizalmatlansági indítványt. Dadgostar jelezte, hogy a konzervatívok és a kereszténydemokraták támogatását szeretnék kérni, de nem zárta ki azt sem, hogy támogatják a parlamentben 62 képviselővel bíró SD bizalmatlansági indítványát.

Löfven szociáldemokrata pártja kisebbségben kormányoz a zöldekkel együtt, eddig pedig a Baloldali Párt és két kisebb, jobbközép párt támogatását élvezte azóta, hogy több hónapnyi kemény tárgyalásokat követően ebben sikerült megállapodniuk egymással a 2018-as általános választásokat követően.

(MTI)

Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés