Sokat vitázom, olykor a saját kormányommal is

2021. június 16. 7:21

Cser-Palkovics András
24.hu
Erős államot nem lehet felépíteni és működtetni erős és független önkormányzatok nélkül. Interjú.

„Nem tart attól, hogy egy esetleges 2022-es kormányváltás után Székesfehérvár ellenzéki vezetőjeként jóval nehezebb helyzetbe kerülhet?

Először is azért szurkolok, hogy ne legyen kormányváltás. Nyilván könnyebb dolgom van egy fideszes kormánnyal, mint egy ellenzéki kabinettel lenne. Persze ha mégis, akkor is reménykednék benne, hogy egy esetleges új kormány is tisztességesen viselkedne az összes önkormányzattal. Ezen kívül olyan személyiségnek tartom magam, aki képes kompromisszumokat kötni és egyezségre jutni más pártállású politikusokkal is. Ugyanakkor a fehérváriak biztosak lehetnek benne, hogy a jövőben is minden kormányzati döntéssel kapcsolatban el fogom mondani, hogy az a város számára előnyös vagy hátrányos, függetlenül attól, hogy milyen színű a kabinet.

Ha nem lesz kormányváltás, akkor is akadhatnak problémái, hiszen a jelenlegi kabinet jelentősen csökkentette a helyhatóságok önállóságát. Ön nem tart attól, hogy ez tovább folytatódhat 2022 után?

Válasszuk ketté a dolgot: 2010 és 2018 között az Orbán-kormányok számos lépést tettek az önkormányzatok megerősítésére, ilyen volt például az adósságkonszolidáció, a Modern Városok Program meghirdetése vagy az uniós források lehívásának a települések számára kedvező átalakítása. Az elmúlt három évben azonban visszalépést érzékelek, de legalábbis megállt az önkormányzatok megerősítésének a folyamata.

Jelentős problémának látom, hogy az államapparátus és az önkormányzati apparátusok közötti egyeztetések beszűkültek, illetve akadnak olyan szakigazgatási feladatok, amelyek nem a megfelelő szintre kerültek, így például az építésigazgatás, amely láthatóan sokkal hatékonyabban működött a települési szinten. Nagyon fontos, hogy a jelenlegi kormány is megértse: az erős államot – amit egyébként egy helyes koncepciónak tartok – nem lehet felépíteni és működtetni erős és független önkormányzatok nélkül.

És miből fogja ezt megérteni a kormány?

Például abból, hogy én az összes lehetséges fórumon rendre felhívom erre a figyelmet.

Személyesen Orbán Viktornak is kifejti a véleményét?

Ha összefutunk és van rá lehetőségem, akkor igen. Sűrűn jár Fehérváron, itt élnek a szülei, a testvérei is, de általában nem politikai ügyekről beszélünk. Előfordul, hogy megkérdezi: Mi a helyzet, Cserpa?

Olyankor elmondom, mik a legfontosabb történések a városban, néha a segítségét kérem. Azt például a közbenjárása nélkül nem tudtuk volna elérni, hogy a stadionrekonstrukció egyúttal egy városrész-rehabilitáció is legyen, amelynek a keretében megújult a sóstó és a környéke is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés