Beveszik-e Le Penék az Azúr-partot? – régiós választások előtt Franciaország

2021. június 17.
Áttörés küszöbén a Nemzeti Tömörülés? A június 20-án és 27-én tartandó voksoláson kiderül, Marine Le Pen pártjának sikerül-e meghódítania egy régiót, vagy érvényesek a régi politika törvényszerűségei.

Leimeiszter Barnabás írása a Mandiner hetilapban.

Idén júniusban régiós választást, jövőre elnökválasztást tartanak Franciaországban – a politikai széljárás döntő változásokat hozhat most a nyugat-európai nagyhatalomban. A Marine Le Pen-féle jobboldal történelmi sikerekre vágyik. A mostani választáson a Nemzeti Tömörülés (RN) győzelmi esélyei a Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) régióban tűnnek a legszilárdabbnak. Dél-­Franciaországban a Le Pen-párt hagyományosan erős, amit a közvélekedés az Algériában született franciák, vagyis a feketelábúak (pieds-noirs) támogatásának tud be – ők azok, akik a függetlenedés zűrzavaros időszakában életüket féltve tömegesen költöztek át az anyaországba, jelentős részben a déli területekre. A feketelábúak azt élték meg, hogy a politikai osztály – és különösképpen Charles de Gaulle tábornok – cserben hagyta őket. Annál erősebben szimpatizáltak a Jean-Marie Le Pen-féle nacionalistákkal, akiknek politikai újraszerveződéséhez többek közt éppen az Algéria-trauma adott löketet.

Dél-Franciaországban a Le Pen-párt hagyományosan erős”

Azóta hosszú évtizedek teltek el, s az RN mai népszerűségének a feketelábúak szavazatánál – 2012-ben egy kutatás szerint PACA választóinak 13,7 százaléka került ki ebből a rétegből – sokkal meghatározóbb tényezője az illegális migráció, amely igencsak érzékenyen érinti a régiót. A középosztály finoman szólva nincs elragadtatva attól, hogy ő fizesse meg a bevándorlók ellátásának költségeit. A 2015-ös régiós választás első fordulójában 40,6 százalékos eredménnyel első helyen végzett Marine Le Pen unokahúga, Marion Maréchal, a második fordulóban viszont a baloldal visszalépésével nyert a Republikánusok (LR) listavezetője, Christian Estrosi. Maréchalra ekkor 45,22 százalék voksolt, ami Le Penék régiós választásokon valaha elért legjobb eredménye volt – ám aligha feledtették, hogy sem PACA-ban, sem más régióban nem jött össze a Le Pen-győzelem. A párt története során soha nem tudta még elnyerni egy régió irányítását, s a történelmi – mert a Le Pen-ellenes, visszalépésekből kovácsolt „köztársasági front” kudarcát jelentő – siker reménye 2021-re tevődött át.

Nyitóképen. Èze település a Riviéra fölött: jobbra tart a francia vidék? Fotó: Shutterstock 

 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés