Egy kutatás szerint jelentősen nőtt az azonos nemű házasságok támogatottsága Magyarországon

2021. június 15. 8:14
A magyar válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, hogy egy azonos nemű pár ugyanolyan jól fel tud nevelni egy gyereket, mint egy heteroszexuális szülőpár.

Közzétette az Ipsos a nemzetközi LGBT+ Pride 2021 című kutatásának eredményeit, amely sok izgalmas tanulsággal szolgál – írja a 24.hu. A tanulmány négy fő kategóriát vizsgál:

– a nemi identitást és szexuális orientációt,  

– az LMBT közösségek nyílt jelenlétét,    

– a házasság és gyereknevelés kérdéseit,    

– illetve az egyenlőség és a láthatóság témakörét.

Orientáció

A portál megírta: a kutatás 2021 tavaszán zajlott, 27 különböző országban kérdeztek összesen 19 069 embert. Ami a szexuális orientációt illeti,

a vizsgált országok közül Magyarországon mondták a legtöbben (84 százalék), hogy kizárólag az ellenkező neműekhez vonzódnak,

ezzel még a 83 százalékkal második helyen álló Oroszországot is maguk mögé utasítják a magyar válaszadók. Összehasonlításképpen a szigorúan katolikus Lengyelországban ez az arány már csak 79 százalék.

Láthatóság

Azt írják, az LMBT-emberek láthatóságát a legtöbb országban támogatják az emberek – ebben a tekintetben a világátlag 51 százalék. Ennyien támogatják átlagosan a világban, hogy LMBT-személyek nyíltan beszélhessenek a nemi identitásukról vagy a szexuális orientációjukról. Magyarországon csak a megkérdezettek harmada értett egyet ezzel. Világszerte az emberek 37 százaléka támogatja, hogy a leszbikusok, illetve a melegek kifejezhessék az utcán az érzelmeiket párjuk felé. Magyarországon ezt csupán a válaszadók 23 százaléka támogatja.

LMBT-karakterek a filmekben

Az LMBT-karakterek filmekben, sorozatokban, reklámokban való megjelenését a világon az emberek 35 százaléka támogatja, írják, negyedük azonban ellenzi. A válaszadók 55 százaléka tiltaná meg az LMBT-emberek diszkriminációját a munkaerőpiacon, illetve az oktatáshoz, lakhatáshoz és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés területén. Ebben a tekintetben a felmérés szerint Magyarország nincs az élmezőnyben, inkább a „legkevésbé toleránsak közé tartozik”. Hazánk 31 százalékkal a lista végéről harmadik.

Azonos neműek házassága

A 24.hu azt írja, az azonos neműek házasságkötését világszerte 54 százalék támogatja. E tekintetben Hollandia áll az első helyen 84 százalékkal, de a magyar válaszadók nagyjából fele, 46 százalék is úgy nyilatkozott idén, hogy támogatná az azonos neműek házasságkötését. Magyarországon azonban erre egyelőre nincs lehetőség. Az azonos neműek házasságának ügyében a lengyel válaszadóknak 29 százaléka, míg a spanyoloknak 76 százaléka volt támogató – hogy a két ismerten erős keresztény hagyományokkal rendelkező országot említsük, írják.

Az Ipsos korábbi, 2013-as adataihoz képest Magyarország olyan hely, ahol jelentőset nőtt az azonos nemű párok házasságának támogatása, egészen pontosan 30 százalékról 46 százalékra. Hangsúlyozták: túl ezen, a magyar válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, hogy egy azonos nemű pár ugyanolyan jól fel tud nevelni egy gyereket, mint egy heteroszexuális szülőpár.

Elenyésző reprezentáltság a társadalomban

A 24.hu szerint a kutatás fő tanulsága az, hogy kirajzolódni látszik egy nemzedéki szakadék a nemi identitás és a szexuális irányultság kérdéseiben. A Z-generáció tagjai, azaz a 24 évesek vagy annál fiatalabbak 4 százaléka vallott úgy, hogy a nemi identitása transznemű, nem-bináris, genderfluid vagy más. Ugyanez a 25-40 évesek közt 2 százalék, az annál idősebbeknél pedig maximum 1 százalék. Ami a Z-generáció szexuális beállítottságát illeti, 68 százalékuk heteroszexuális, 4 százalékuk leszbikus vagy meleg, 9 százalékuk pedig biszexuálisnak vallja magát. Nekik 2-2 százalék pánszexuális vagy aszexuális, 1 százalék más, a maradék pedig nem tudja vagy nem válaszolt.

Fotó: Trenka Attila

Összesen 200 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

27 különböző országban kérdeztek összesen 19 069 embert

ennyire lehet komolyan venni

A természet törvényit kell érteni, mert a világot az működteti. Ami ezen kívül van, az szükségszerűen zsákutca.

27 különböző országban kérdeztek összesen 19 069 buzi és leszbikus embert.
Így jött ki az eredmény. Azaz 99,6% szavazott a Népfront jelöltjeire.

A közvéleménykutatás az agymosás egyik eszköze.

Valóban a birkák nem fogják fel, hogy ez is a társadalom mérnökösködés egyik eszköze.

Akkor elmagyarázom: A generációk közötti különbség az elmúlt évtizedekben éledő homokos lobbi hatékonyságát jelzi. Ezért akarják a ballibsik még inkább tolni, hogy a csapból is ez folyjon.

Akkor miért is vagy moslékos? Most akkor tetszik az LMBTQWERTZZUU, vagy sem?

Ez a 'kutatás' úgy hazugság, ahogy van.

Egy országra 706 fő jut átlagban (Mohamedánia nyilvánvalóan teljesen kimaradt az adatfelvételből), a kisebb országokra 2-300. Őket úgy válogatják össze ahogy akarják.

Elolvastam. Rendkívül jó, annak ellenére, hogy szerintem sok hibája van. Mindenesetre a szerző konceptuális tudással rendelkezik.

A konceptuális tudás bárki számára elérhető, de mivel alapja a hagyományos erkölcs, mely ha ez az emberben hiányzik, akkor sosem fogja tudni megszerezni és megérteni teljes mértékben a koceptuális tudás alapjait.

Az igazi hagyyományos erkölcsösséget 12 éves korig lehet a gyerekekben kifejleszteni, ez a családok feladata. Kamaszkorban már késő, mert a kamaszkort már az önállósodas folyamata jellemzi. Ilyenkor már a kötnyezeti hatás nagyobb mint a családé. De ez csak akkor következik be, ha az előző, a családtól kapott erkölcsi alapok gyengék. De ha elég erősek (miközben mindegy, milyen hatások érték kamaszkorában), akkor felnőtkorban, ha eléggé figyeli a társadalmi folyamatokat és elegendő tudással rendelkezik, akkor ezeket a folyamatokat helyesen fogja tudni értelmezni, azaz, megfelelő konceptuális tudásra fog tudni szert tenni. Ha valaha a társadalom egyszer szétzüllik, akkor annak legfőbb oka az, hogy a család és ezzel a társadalom is elveszítette a csatát a legelső fronton.

A meleg nem pedofil, de még válhat azzá. És fordítva. Nem véletlen, hogy a pedofilok elleni törvényt rögtön az LMBTQ kezdte kritizálni. Miért, ha ők nem pedofilok? Ez lényegében egy csapat, nyugaton már előrébb tartanak, ott már engednék a pedofiliát. Ennek megy elébe a törvény.

"És az egész azért érdekes, mert nem csak a folyamatokról ír, hanem az "ellenszert" is megmutatja."

Igen, megmutatja az ellenszert is. Idézek az általad bemásolt link-ből egy szövegrészt, egy gondolatot a melyet találónak tartok:

"preventíven fellépni itt, ezen a ponton, vagy még előbb az, hogy visszasegíted
a társadalmat a valláshoz."

A vallás alapja a dogmák. Egy vallásos ember számára ezek nem változnak évszázadokon keresztül. A vallásos ember számára pld. a keresztény erkölcsök örök életűek. Nem úgy egy ateista számára. Az ateista is elfogadja az erkölcsöt, azonban ez őnála az aktuális közvéleményhez, kozhangulathoz (melyeket gyakran a médiák, az iskolák befolyásolnak) igazodik. Pld. egy keresztény ember számára, a házaság férfi és nő között az olyan kapcsolat, amit Isten egybekötöt, és azt ember nem választhatja szét. Egy ateista számára ez nem okvetlenül így van, amennyiben a közvélemény egyetért a válásokkal, akkor egyetért vele ő is. Amennyiben a közvélemény egytért az egyneműek házasságával, akkor egyetért ő is. Alkalmazkodik a közvéleményhez, ellenben a vallásos emberekkel. Ettől a vallás az az alap, mely stabilizálni tudja a társadalmat, és ellen tud állni a felforgatásnak. De sajnos, manapság már kevés a vallásos ember. Itt is érvényes az az állításom, hogy sok vallásos család elveszítette a harcot az első fronton.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés