De, letérdelünk

2021. június 14. 6:52

Kósa András
Népszava
Hogy mást ne mondjak: Erdély aranykora másból sem állt, mint hogy ott térdeltünk a porta lábai előtt.

„Nyilvánvalóan komolyan kell venni a kormányfő szavait. Ezek szerint Orbán Viktor: soha nem játszott a gyermekeivel; soha nem kötött be kilazult futballcsukát a pályán, játék közben; soha nem gyomlálta a kertet; soha nem szerelt saját kezűleg csöpögő mosogatót; soha nem tett mindenféle nevetséges bizbaszt a bringája kerekének tengelyére, hogy ő legyen a legmenőbb az utcában. És még sorolhatnánk.

De mindezeket nem is feltételezzük, a miniszterelnök nyilván átvitt értelemben használta ezt a »magyarembernemtérdel«-t. Ebben az esetben Orbán Viktor nincs tisztában a történelem és a politika egyik legfontosabb mozgatórugójával (legyen ez mégoly utálatos is, elismerem), nevezetesen azzal, hogy a népek, nemzetek bizony gyakran és sokat térdelnek egymás előtt, elég csak Európára gondolni. Vannak szerencsésebbek, akiknek ebből kevesebb jutott (a mázlista angolok például egész jól megúszták eddig), másoknak szinte másból sem áll az élete. Mi, magyarok is térdeltünk már éppen eleget német, osztrák, orosz, török előtt, ha akartuk, ha nem.

Hogy mást ne mondjak: »Erdély aranykora« másból sem állt, mint hogy ott térdeltünk a porta lábai előtt és fizettük az adót, hogy békén hagyjanak minket. És igen, közben Bethlen Gábor Sárospatakra hívhatta Comeninust. Azt a nagy történelmi kísérletet, amely egymás térdepeltetésének meghaladására irányul (legalább szándékaiban, ha a valóságban nem is  teljes mértékben) úgy hívják, hogy Európai Unió – amit a térdelést elutasítók körében illik minimum lenézően kezelni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csúsztató és összemosó féreg.

A kézmosás sem imádkozás.

Utánozhatatlan a ballib kreativitás... a BLM-ről Fráter György meg Bethlen Gábor jut az eszébe... LOL

Ja, amúgy ez ugye olyan "letérdeplés" volt, hogy mindvégig maradt saját mozgástér, a 17. század jelentős részében egész Európa önálló hatalmi tényezőként számolt Erdéllyel, és ugye időnként konkrétan az oszmánokkal is háborúban állt Erdély...

Orbán elleni tiltakozáson nem láttam senkit sem térdelni...
A hazugságaitok most már kemény ellentmondásokat eredményeznek....

Elég szánalmas amit művelsz. Amikor valaki meg akar másítani egy fogalmat újságírók hadát bízza meg az átértelmezéssel. Te ehhez kevés vagy és nevetséges.

Igen. A letérdelés tiltakozás is lehet, de csak ha azért térdeltetnek, hogy lefejezzenek.

Trianonért még fognak:
Valamikor 1989-ben Melbourne-ben történt, hogy a Victoriai Magyar Emberjogi Alap alelnökeként, kihallgatáson vettem részt az ausztrál ellenzék vezérének helyettesénél, Mr Neil Brown-nál.
Ő sokat segített például akkor, amikor tüntetéseket szerveztünk a román diktator falurombolási programja ellen.
Ezen a kihallgatáson szóba került Trianon is. A magasrangú ausztrál politikus, így reagált: “Trianon? By now everybody knows that it was a fix.” Azaz: ‘Trianon? Mára már mindenki tudja, hogy csalás volt az egész.’ A kijelentés egy olyan ország potenciális vezetőjétől származott, amely aláírója volt a Trianoni Diktátumnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés