Szerelem a koronavírus idején – kordokumentum született a Nemzeti Színházban

2021. június 20. 17:24
Maszkban próbáló színészek, koronavírusos rendező, pandémia és Shakespeare – a világjárvány korszakát dokumentáló filmet forgattak a kulisszák mögött a Nemzeti Színházban, amely a Rómeó és Júlia rendkívüli körülmények közt zajló próbafolyamatát mutatja be.

A Nemzeti Színház egyedülálló vállalkozásba kezdett: Vidnyánszky Attila Rómeó és Júlia című, a pandémia idején elkészült, legújabb produkciójáról készített dokumentumfilmet. A Szerelem a koronavírus idején című film a darab rendkívüli körülmények közt zajló próbafolyamatát mutatja be. Az ötvenperces alkotás csaknem egy éven át készült. A teátrumok ugyan a járványügyi helyzetben nem tudtak a megszokott módon működni, a Nemzeti Színház ebben az időszakban a kulisszák mögött próbált, és kreatív munkára fordította energiáit.

Már 30 éve benne vagyok a szakmában, sok mindent láttam, de ilyen időszakot, hogy így kelljen próbálni, így kelljen vigyázni egymásra, ilyen óvintézkedéseket kelljen betartani mint a koronavírus idején, ilyet még nem éltem meg. Az utolsó pillanatig kíméltük az idősebb színészeinket és nem hívtuk be őket dolgozni.

Nehéz volt, de meg kellett tanulnunk a járvány adta körülmények között létezni.

Egy biztos: néző nélkül nincsen színház” – emelte ki Vidnyánszky Attila.

A társulat több tagja is elkapta a vírust

Ez egy ilyen rettenetes időszak, amikor az embernek át kell vészelnie valahogy remegve és imádkozva, hogy ne kapja el a vírust” – mondja a filmben a Lőrinc barátot alakító Blaskó Péter. A színészekre tehát nem mindennapi feladat hárult: többen közülük elkapták a vírust, sőt, maga a rendező is, ezért a próbafolyamat egy része az online térben zajlott.

 

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Kellemetlen betegség volt, és azóta is mindenkinek mondom, hogy vegyék komolyan és vigyázzanak magukra, mert ez nem egy semmilyen influenza” – hangsúlyozta Szabó Sebestyén László, Benvolio megformálója. A bemutató folyamatosan tolódott, december 4-ről január 15-re, majd február 12-re. Ekkor egy házi főpróba erejéig megmutatták az alkotók, hol is tartanak az előadással. A dokumentumfilmet készítő csapat – Bánfalvi Laura, Talán Csaba, Vági Barbara és Sallai Zsófia – pedig mert merészet álmodni, és filmre vitte a nem mindennapi körülmények között elkészült előadást a kezdetektől a házi főpróbáig.

Dokumentumfilmből kordokumentum

Az eredeti cél az volt, hogy a kommunikáció részeként készüljön egy olyan dokumentumfilm, ami megmutatja Vidnyánszky Attila Rómeó és Júliája hogyan készül el a Nemzeti Színházban, de idő közben megfogalmazódott bennem,

hogy ez nem pusztán egy dokumentumfilm, hanem kordokumentum lesz” 

– mondta Bánfalvi Laura, a film koncepciójának megálmodója, a Nemzeti Színház operatív marketing és kommunikációs vezetője.

 

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A teátrum színészei nem voltak könnyű helyzetben, hiszen a házi bemutatón közönség és nézői visszajelzés nélkül kellett megteremteniük magukban a feloldásra váró belső feszültséget, olyan emberekké kellett válniuk, akik töréssel a lelkükben élik meg életük további pillanatait. Ám a szereplők nagyon nagy jelenlétet és színészi tudást, tudatosságot igénylő hiteles ábrázolását Herczegh Péter, Szász Júlia, Nagy Mari, Blaskó Péter, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta, Rubold Ödön, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szabó Sebestyén László, Bordás Roland, Rácz József, Szép Domán – kiválóan oldották meg, melynek köszönhetően a pandémiás helyzetben

egy merőben új shakespeare-i világ született a Nemzeti Színház deszkáin.

Vidnyánszky Attila és alkotótársai Shakespeare egyik legismertebb szerelmi tragédiáját új megvilágításba helyezték: a próbafolyamat során a hétköznapi szerelmi történeten túl olyan „párbeszédet” alakítottak ki, mely a két fiatalon keresztül a szerelem, a szeretet győzelmét mutatja be a halál és a széthúzás fölött. A Nemzeti Színház előadása olyan újfajta szemszögből láttatja a lelki folyamatokat, melyek által mi magunk is közelebb kerülhetünk saját életünk tragédiáinak újraértelmezéséhez.

A Szerelem a koronavírus idején című dokumentumfilm 2021. június 9-én 19 órától év végéig korlátlanul a TV2 Play-en érhető el.

 

Nyitókép: Eöri Szabó Zsolt

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés