Bakondi: Többszörösére emelkedett az elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma

2021. június 13. 22:54
A miniszterelnök főtanácsadója szerint a fokozódó migráció miatt várható, hogy több ország is sürgetni fogja az Európai Unió döntéshozóit, hogy a tagállamok között osszák szét az érkező migránsokat.

Tavalyhoz képest többszörösére emelkedett a magyar határokon elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában. Bakondi György úgy fogalmazott, fokozódott a nyomás; idén már 40 500 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt és 365 büntetőeljárás indult embercsempészés miatt.

A balkáni útvonalat érintően új jelenségek figyelhetők meg

Kitért arra is, hogy a balkáni útvonalat érintően új jelenségek figyelhetők meg. Eddig a török területről alapvetően a görög szigetekre érkeztek a migránsok, ez a mozgás viszont a görög partiőrség és a Frontex fellépésének köszönhetően szinte megszűnt. Intenzívebbé vált ugyanakkor a mozgás a görög-török szárazföldi határon, továbbá

egyre nagyobb számban indulnak útnak hajók Törökországból és Szíriából – Görögországot kihagyva – egyenesen Olaszország felé.

Bakondi György szerint a fokozódó migrációs mozgás miatt várható, hogy több érintett ország – mint Olaszország, Görögország és Spanyolország – sürgetni fogja az Európai Unió döntéshozóit, hogy a tagállamok között osszák szét az érkező migránsokat.

Távol kell tartani a határoktól az illegális határátlépéssel próbálkozókat

A magyar kormány álláspontja e tekintetben 2015 óta világos és változatlan: távol kell tartani a határoktól az illegális határátlépéssel próbálkozókat, akik minden okmány nélkül, az európai uniós, illetve a nemzeti jogszabályok semmibevételével, sokszor a szervezett bűnözéshez kapcsolódó embercsempészek segítségével próbálnak bejutni Európa területére – hangsúlyozta.

Az illegális migránsok érkezése közbiztonsági kockázatokat, terrorveszélyt is jelent – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés