A Black Lives Matter nem rasszista szöveg

2021. június 13. 12:57

Diétás Magyar Múzsa
Facebook
Ezzel szemben az All Lives Matter szöveg rasszista.

Miért nem rasszista szöveg a »Black lives matter« és miért igen az »All lives matter«?

Többször bekommentelték (pl a térdelős focista poszt alatt), hogy igazából a BLM mozgalom és a jelszavuk »rasszista«, mert kizárja a fehéreket, és valójában minden élet számít. Nos aki ilyet mond, az általában vagy maga is rasszista, vagy tudatlan. Az előbbiekkel nincs dolgunk (mármint a kitiltáson kívül), az utóbbiaknak azonban tartozunk némi magyarázattal.

A félreértés legtöbbször ott van, hogy a »Black lives matter«-t igazából úgy kell lefordítani, hogy »A feketék élete _is_ számít!«. Ennek megértéséhez elég megnézni a kontextust, vagyis azt, hogy az USA-ban arányaiban sokkal több fekete esik áldozatul (gyakran ártatlanul) a rendőri brutalitásnak, mint ahány fehér. A börtönökben is többek között azért van aránytalanul sok fekete, mert jellemzően ugyanolyan bűncselekményekért (pl kábítószer birtoklása) sokkal súlyosabb büntetést kapnak, mint egy fehér. Szóval a BLM igazából csak azt szeretné, ha a feketék életét is _ugyanúgy_ védené a törvény, mint a fehérekét.

Ha valaki erre azt feleli, hogy »Minden élet számít«, azzal gyakorlatilag tagadja a feketék jogát arra, hogy felhívják a figyelmet az őket érő igazságtalanságokra. Vagy azért, mert nem hisz nekik (mert hisztiző libernyákok), vagy azért, mert azt szeretné, ha kussolnának, és megelégednének azzal, ami van. Ugye nem kell különösebben magyarázni, hogy mindkettő per defitionem rasszista hozzáállás, hiszen elvitatja egy kisebbségtől azt, hogy _valóban_ egyenlő bánásmódban részesüljenek.

Példának képzeljük el, hogy egy erdélyi »Ne bántsd a magyart!« jelszóval tiltakozik a magyarok hátrányos megkülönböztetése ellen, mire azt kapja válaszul, hogy : »Ne bántsál senkit!« Ugye milyen idegesítő?

Panamajack”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ó, hát persze. Így lett Feri elvtárs hazugságbeszédéből is igazságbeszéd. Tetszik tudni, a feketék azért töltik meg az amerikai börtönöket, mert sokkal több bűncselekményt követnek el, mint a fehérek. Nem azért, mert feketék, hanem történelmi és szocializációs okokból. Ám erre nem az a megoldás, hogy bűnözőkből hazudnak szenteket, zavargásokat kezdeményeznek és rasszizmussal vádolják a fehéreket úgy filozófiai általánosságban. Ugyanis létezik szabad akarat. Elhatározással ki lehet lépni a hátrányos helyzetekből akár fehér, akár fekete valaki. És igenis minden élet számít, nem csak az ilyen vagy olyan színűeké.

Mivel minden kommentjében ezt az urat citálja, akit rajta kívül a kutya sem ismer, ezért erősen valószínű, hogy saját magát reklámozza...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés