Az Európai Uniónak újra kapcsolatba kell lépnie eredetével

2021. június 11. 15:07

Rodrigo Ballester
Figarovox
...és vállalnia kell politikai sokszínűségét.

„2021. május 9-én, az Európa-napon Macron elnök elindította az unió jövőjéről szóló konferenciát, ami már a sokadik európai kísérlet az európai állampolgárok összebékítésére. Ezúttal a diplomaták és hivatalnokok konferenciáját egy széleskörű állampolgári konzultáció fogja megelőzni. Európa négy sarkából az európaiak az interneten keresztül elküldhetik panaszukat Brüsszelbe, Brüsszel pedig nagylelkűen javaslatot tesz reformokra.

Ezúttal azonban a legtöbb uniós főváros úgy gondolja, hogy a konferencia haszontalan, sőt, teljesen kontraproduktív. Európa tíz év válság és gazdasági roskadozás után már vérszegény, így ez az egész kezdeményezés haszontalan. Először is, legyünk őszinték: ez az európaiak döntő többségét nem fogja érdekelni. Másodszor: ez az érdektelenség fordítottan arányos a brüsszeli buborék azon vágyával, hogy megreformálják az EU-t.

És mégis miért? A legtöbb európait a munkája, a vásárlóereje és a biztonsága érdekli. A földtől elrugaszkodott brüsszeli buborék bár lehet, hogy tesz majd néhány jogos javaslatot, de nem lesz eredménye. Sokkal valószínűbb, hogy a geostratégiai és gazdasági kihívásokra ugyanaz a pavlovi reflex lesz a válasz: »még több Európát!«

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki a saját eredetét nem tartja tiszteletben, a kezdetet megveti, az identitászavaros, s ezért előbb-utóbb szétesik, élhetetlen lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés