Fekete-Győr a nyár végén bedobja a törölközőt

2021. június 11. 15:00
A Momentum elnöke a saját gyenge szereplése, pártjának rossz helyzete, szövetségesei szörnyalkui miatt léphet vissza, cserébe jobb listás helyeket kaphatnak. A lilák Jakabékkal egyezhetnek meg.

Egyre nagyobb a gond a Momentum háza táján, Fekete-Győr András pártelnöknek is le kell számolnia számos illúzióval. Bár a közvélemény-kutató cégek adatai egymástól – olykor markánsan is – eltérőek, egyre nyilvánvalóbb, hogy az előválasztás megkezdésére nem a lila párt lesz az ellenzék vezető ereje, holott még pár hónappal ezelőtt is ezt az álmot dédelgették, vagy legalábbis azt, hogy a DK-val fognak megküzdeni a number one címért. Most inkább az tűnik valószínűnek, hogy a Gyurcsány-párt a Jobbikkal küzdhet a dobogó legfelső fokáért. A Momentum részéről lassan már a harmadik hely megtartása is komoly erőfeszítéseket igényel, hiszen Fekete-Győr Andrásékat még a párbeszédes Karácsony Gergellyel megerősített MSZP is megelőzheti.

A Publicus intézet május végén készített felmérése már ezt bizonyítja, az összes megkérdezett esetében egy, de a választáson biztosan résztvevő és pártot is választók körében már két százalékponttal áll jobban Tóth Bertalan csapata. Ráadásul egy nemzedéki pártnak különösen fájdalmas, hogy a fiatalok sincsenek oda értük, mint azt remélték. Az pedig

politikailag és morálisan is rosszul érinti őket,

hogy a visszalépéseknél, a helyek elosztásánál őket legtöbbször kihagyták a buliból. A legfájdalmasabbak talán az eheti zuglói történések voltak, hiszen mind Karácsony Gergely, mind a Jobbik a Momentum által nem tisztességesnek tartott szocialista Tóth Csaba mellett állt ki, szemben Hadházy Ákossal, az ő jelöltjükkel.

Elismerte, hogy nem ő a legesélyesebb

Fekete-Győr András még nagyobb bajban van. Egyik közvélemény-kutató cég sem tartja esélyesnek, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztáson bejusson a legjobb három közé, és így részt vehessen a második fordulóban. Ám ennél még siralmasabb a helyzet: szintén a Publicus azt mérte, hogy a negyedik Márki-Zay kilenc százalékkal áll, a momentumos elnököt mindössze két százaléknyian támogatják, ami valóban nagyon megalázó. Még az a szerencséje, hogy a versenybe frissen beszálló Pálinkás Józsefre eddig nem kérdeztek rá, az lenne csak nagy blama, ha ő is megelőzné.

Ennek ellenére mostanáig magabiztosan nyilatkozik Fekete-Győr. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden nagyon érdekesen reagált arra a kérdésre, hogy miniszterelnök-jelölt-jelöltként visszalép-e Karácsony Gergely, Jakab Péter vagy Dobrev Klára javára. Úgy fogalmazott, azt tapasztalta az elmúlt hónapokban és években, hogy nagyon

sokan azt várják, hogy jöjjön egy új politikai generáció.

Az elmúlt harminc év kiüresedett, szűklátókörű, megfáradt politika helyébe jöjjenek az újak. Amikor a riporter visszakérdezett, hogy ezeket a jelzőket a főpolgármesterre, illetve a DK-s politikusra értette-e, akkor ezt határozottan cáfolta – pedig máshogy nehéz értelmezni –, majd programbeszédet tartott. A riporter azonban nem hagyta, hogy Fekete-Győr kikerülje a választ, ám ekkor sem határozott nemmel válaszolt, hanem annyit mondott, hogy nem tervezi. S annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatási adatok alapján rosszul áll, nem tartja lefutottnak a versenyt. Szerinte a következő négy hónapban még beérheti a riválisait, rengeteget kampányol az utcán, ami előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, ezért bízik benne, hogy ő nyeri az előválasztást.

Donáth Anna és Cseh Katalin rendkívül agilisek

Fotó: Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.MTI/Illyés Tibor

Ám egy csütörtöki Facebook-posztban már elismerte, hogy nem ő a legesélyesebb a küzdelemben, tehát a kincstári optimizmusa is kezd elszállni, lassan megbarátkozik a gondolattal, hogy az ambícióiból nem lesz semmi.

De pár hónapja még messze nem ez volt a helyzet. Viszonylag korán bejelentkezett a miniszterelnök-jelölti posztért, akkor még nem volt teljesen biztos Karácsony Gergely ringbe szállása sem, s nem lehetett tudni, hogy az ellenzéki térfélen hogyan fogadják Dobrev Klára megjelenését. A Momentum is jól teljesített, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a két európai parlamenti képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin rendkívül agilisek, ők ketten többet nyilvánulnak meg belpolitikai témában, mint a többi ellenzéki együttvéve. Ráadásul Fekete-Győrnek sikerült azt elérnie, hogy a 17 évesek is szavazhassanak az előválasztáson, ami különösen fontos a fiatalok szavazataiért küzdő pártnak.

Ám jött az április közepén megjelent

rendkívül kínos Partizán-interjú

– pedig nem is vele ellenséges riporter kérdezte –, amely fordulópontot jelentett a momentumos politikus megítélésében, hiszen kiderült róla, hogy sokkal több mindent nem tud, mint amennyit tud. Így hiába kötötte fel magát a hazugságvizsgáló gépre, hiába mond nagyokat arról, hogy a kormányváltás után pár nappal a fél Fidesz-kormány bilincsben lesz. Dobrev, Karácsony és a parlamentben Jakab ellopták előle a show-t. Így nem csoda, hogy a pártban egyre komolyabban vetődik fel az a gondolat, hogy vissza kellene lépnie a miniszterelnök-jelölt-jelöltségtől, hiszen ezzel elkerülhetnék a kínos kudarcot. Fekete-Győr egyelőre kitart, de úgy tudjuk, lélekben már is belátta, hogy be kellene dobnia a törölközőt, amire a nyár végén, még az előválasztás előtt sor is kerülhet.

A DK lepaktált a Jobbikkal

A nagy kérdés, hogy kinek a javára léphet vissza, és mit kér érte cserébe. A DK-val biztosan nem kötnek alkut és Karácsonnyal annak ellenére sem, hogy – a zuglói ügyet leszámolva – vele személyesen jó viszonyt ápolnak, hiszen a főpolgármester mögött az az MSZP áll, amelyet a Momentum XX. századi formációnak tart, s ha nem muszáj, nem boltolnak velük. Márki-Zaytól egy világ választja el őket, marad tehát a Jobbik, bár Jakab Péterékből is elegük van kissé, mivel ők sok választókerületben lepaktáltak a DK-val. Ha mégis Jakab javára lép vissza Fekete-Győr, akkor cserébe elvárják majd a Jobbiktól, hogy a listás helyek elosztásánál segítsék ki őket.

Fekete-Győr pártbeli pozíciója mindettől függetlenül nem rendült meg, hiszen kezdetben nem is ő volt a miniszterelnök-jelölt-jelölti kiszemelt. Szóba került, hogy ismert civillel kellene próbálkozni – Bajnai Gordonra gondoltak elsősorban –, utána Szél Bernadett neve is felmerült, sőt Donáth Anna neve is bekerült a kalapba. De a párt végül maradt Fekete-Győrnél, aki ha nem is túl sikeresen, de lelkesen végzi a feladatát. A tagság úgy véli, elsősorban nem az ő gyengesége vezetett idáig, hanem

a körülmények alakulása, és a szövetségeseik olykor nagyon elvtelen megállapodásai.

A Momentum gyengülését jelzi az is, hogy visszaléptették az egyik komoly jelöltjüket. Berg Dániel alpolgármester a II. kerületben a párbeszédes Tordai Bence javára adta fel a küzdelmet, mondván, neki nagyobb esélye van megverni a DK-s Kálmán Olgát, ami egyértelműen azt jelzi, Gyurcsányékat tekintik a legnagyobb ellenfelüknek. Egyébként 50-60 helyen így is elindulnak az előválasztáson, ezek felében pedig győzni is akarnak. Így a jó listás helyekkel együtt komoly tényezői szeretnének maradni az ellenzéki oldalnak.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint kipukkadt a lufi: egyre többen döbbennek rá, hogy a Nyugat iránt rajongó és hangzatos, sokszor demagóg szlogeneket hangoztató pártelnök mögött nincsen valódi tartalom, nincsen valódi gondolat.

Nyitókép: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszél a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Összegyurcsányozták magukat a moslék koalícióval.
Ráadásul Nemtudomka a pártelnök.
A két nő nettó hazaáruló.
Talán ezért nem fut a szekér.

Előválasztááááás!

A Momentumnak lefőtt a kávé.
Ilyen kalapdísznek engednek néhány képviselőt nekik a listáról, oszt annyi.

Majd a választók döntenek 2022-ben. Minden más csak üres duma.

Miért?? Szerinted ki fog dönteni?????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés