Nem kell szégyenkeznünk azért, hogy segghülye szurkolók mit művelnek

2021. június 11. 9:34

Diétás Magyar Múzsa
Facebook
Óriási probléma, hogy Orbán Viktor teljes mellszélességben kiáll az intolerancia és a vélemény korlátozása mellett azzal, hogy provokációnak értékeli az ír csapat gesztusát.

„Önmagában nem az az óriási probléma (az is), hogy az alacsony homlokú drukkerek kifütyülték a térdeplő ír válogatottat, hanem az, hogy Orbán Viktor teljes mellszélességben kiáll az intolerancia és a vélemény korlátozása mellett azzal, hogy provokációnak értékeli az ír csapat gesztusát.

Nem kell szégyenkeznük azért, hogy segghülye szurkolók mit művelnek, de a kormánypártot mi szavaztuk be a parlamentbe, Orbán pedig elméletileg a szavazókat képviseli. Fideszpártiaknak nehéz ezt elképzelni, de azokat is köteles képviselni, akik nem rájuk szavaztak.

Lehet egy eseményhez semlegesen, esetleg diplomatikusan is viszonyulni egy olyan kérdésben, ami megosztja a társadalmat. Lehet szem előtt tartani az ország érdekeit is, ami semmiképp nem az, hogy összerugjuk a port az írekkel akár csak úgy, hogy a focicsapatukat utólagos kormányzati támogatással fütyüljük ki. Orbán egy kínai vagy orosz csapat esetében is ezt nyilatkozta volna?

Ha nem, akkor ennek az embernek nem elvei és véleménye van, hanem kizárólag érdekei vannak, ami igencsak ambivalensen kötődik az ország és a nemzet érdekeihez, amire napjában háromszor hivatkozik - remélhetőleg fogat is mos utána. ...nyugodtan alszik.

Tök mindegy, hogy valaki a pilisi földcsakra energiamezejében, vagy a romkocsmákban a trendi szakállán lecsöpögő pancsolt, gyümölcsös sörtől érzi jól magát, de tényleg azt akarjuk, hogy ez ciklusról ciklusra folytatódjon a végtelenségig?

(Mielőtt valaki elkezdené húzni az agyunkat Karácsonyék utcatábláival, megírtuk, mik a fenntartásaink ezzel kapcsolatban. Továbbra is tartjuk.)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a helyzet pedig, hogy Orbánnak ebben is igaza van.

A térdeplés üzenethordozó politikai gesztus. Az üzenetet nyilván nem egymásnak akarják küldeni, mert annak semmi értelme nem lenne, hanem kifelé, azoknak, akik az eseményen közvetlenül vagy közvetítésen keresztül jelen vannak. Ha az ír futballisták odahaza térdepelnek az a saját társadalmuk felé közvetített üzenet. Ha egy világszerte követett eseményen teszik, akkor az egész világnak akarnak üzenni. És ha eljönnek Magyarországra egy barátságos mérkőzést játszani, akkor haza és nekünk üzennek. Elsősorban nekünk, mert az otthoniak már megkapták párszor, úgyis tudják. (Abba ne is menjünk bele, hogy ezzel kényszert gyakorolnak a szemben álló másik csapatra, hogy csatlakozzanak egy politikai üzenethez.) Teszik ezt úgy, hogy nem érdekli őket, milyen politikai összefüggésbe kerül az az üzenet a mi társadalmunkban. Ez így pedig nem más, mint provokáció.

Aki üzen valakinek, az számíthat arra, hogy választ is kap. Az írek is megkapták a jelenlévők egy részétől. Mi a gond ezzel? Az, hogy nem értettek egyet az üzenettel? És? Lehet, hogy más tartalmú üzenet jött át számukra, mint amit az üzenők szántak. Ezért kellett volna előzetesen tájékozódni. Itt mi az amerikai felfordulásokkal való azonosulást és a 'fehérség, mint rasszizmus' náci típusú megbélyegző ideológiával való egyetértést vesszük le a térdeplésből politikai üzenetként. Ez pedig számunkra nyilvánvalóan politikai provokáció, amit nem hagyhatunk válasz nélkül. Ennyi a történet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés