Beperelné az Európai Parlament a Bizottságot

2021. június 10. 14:00
A csütörtöki parlamenti szavazás eredményei szerint az EP nagy többséggel elfogadta azt az állásfoglalást, amiben a jogállami eljárások megindítására utasítja a Bizottságot.

Korábban is érkeztek hírek arról, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt beperelheti az Európai Parlament az Európai Bizottságot, a csütörtöki szavazás eredményei szerint az EP nagy többséggel (506 igen, 150 nem, 28 tartózkodás) elfogadta az állásfoglalást, amiben a jogállami eljárások megindítására utasítja a Bizottságot – írja a Telex.

Az állásfoglalásban az Európai Parlament képviselői arról írnak, hogy a Bizottság már most megtehetné a szükséges lépéseket, és elindíthatná a vizsgálatokat például Magyarország és Lengyelország ellen, mert a kritériumok egyértelműek. Az EB viszont ezt cáfolja, a testület szerint ugyanis irányelveket kell kidolgozni a jogállamisági eljárásokhoz, amelyek tisztázzák, hogyan lehet alkalmazni a jogállamisági rendeletet, és milyen lépések következhetnek jogsértés esetén

A jogállamisági mechanizmusról, valamint az EP és a Bizottság közti csörtéről itt írtunk részletesebben.

Nyitókép: Frederick Florin / Pool / AFP

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Európai Parlamentnek semmilyen felelőssége nincs, csupán kötözködnek, játszadoznak. Felelősségük csak a választott állam- és kormányfőknek van, ők kötelesek elszámolni országuk választói felé, ezért csak ők dönthetnek az EU ügyeiről. Az EU-t országok államok alkotják, nem pedig pártok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés