A pápa elutasította Reinhard Marx német bíboros lemondását

2021. június 10. 15:33
„Folytasd harcod” – üzente a pápa a német bíborosnak.

A katolikus egyházfő mindazonáltal értékelte Marx döntését, és elismerte, hogy „az egész egyház válságban van” az említett a botrányok miatt. A legtekintélyesebb német katolikus vezetők között számon tartott Reinhard Marx múlt pénteken ismertetett döntése megrengette a katolikus egyházat. Marx a gyermekek és fiatalkorúak sérelmére az egyház férfi tagjai által a második világháború óta elkövetett szexuális visszaélésekről készített tanulmány megállapításait értékelve kijelentette: szégyelli magát azért, hogy az egyház „szemet hunyt” a bűncselekmények felett és „eltussolta” őket, és bocsánatot kér ezért a „kudarcért” és az áldozatoknak okozott fájdalomért.

Ferenc pápa válaszlevelében úgy fogalmazott: „kedves testvérem, mindenekelőtt köszönöm bátorságodat. Ez a keresztényi bátorság, amely nem fél a kereszttől, nem fél megalázkodni a bűn szörnyű valósága előtt”.

Az egész egyház válságban van a visszaélések ügye miatt, mitovább, az egyház nem tud továbblépni anélkül, hogy vállalná ezt a válságot”

– vélekedett.

„Folytasd harcod”

„A struccpolitika nem vezet sehova, a válságot húsvéti hitünkből kell vállalnunk. A szociológiai, a pszichológiai okfejtések ebben az esetben nem visznek előre. Az egyéni és közösségi felelősségvállalás az egyetlen gyümölcsöző út, mert a válságból nem egyedül, hanem együtt lábalhatunk ki” – fogalmazott a pápa. A katolikus egyházfő egyetért Marx-szal abban, hogy „katasztrofális a szexuális visszaélések szomorú története és az, ahogyan az egyház egészen a közelmúltig kezelte”, az első lépés pedig, amelyet az egyháznak meg kell tennie, az a „felelősségvállalás a történtekért, mind egyéni, mind közösségi szinten”.

Az egyházfő szerint „reformot” várnak az egyháztól a visszaélések ügyében, ami „nem merülhet ki csak szavakban, hanem olyan hozzáállásokra is szükség van, amelyek merik vállalni a válságot, szembe mernek nézni a valósággal, függetlenül a következményektől”. A pápa levele végén arra kéri Marxot, hogy folytassa „harcát”, mint érsek.

„Ha az a gondolatod támad, hogy Róma püspöke (szerető testvéred) megerősítve téged küldetésedben, és elutasítva lemondásodat, nem ért téged, akkor gondolj arra, mit érzett Péter az Úr előtt állva, amikor benyújtotta lemondását, mert bűnös, és ezt a választ kapta: »Legeltesd juhaimat«” – fogalmazott.

(MTI)

Nyitókép: Peter Kneffel / DPA / AFP

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bezzeg Sarah bíboros lemondását elfogadta. Sőt le is tette a posztjáról.
Pedig szerettem volna, ha ő lett volna a következő pápa.

Szegény Marx bíboros, most eheti, amit főzött...

Én sem adtam fel a reményt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés