Pápább a pápánál

2021. június 9. 9:40

Sitkei Levente
Magyar Nemzet
Az önjelölt katolikusok ilyenkor kezdenek bibliai idézetekkel vagdalkozni.

 „Szinte biztos, hogy jelenleg a vatikáni zászlót keresik a ferencvárosi önkormányzat szertárában. Baranyi Krisztina polgármester ugyanis híres arról, hogy lobogókkal üzeni meg, éppen kit szeret a világpolitikában, azokat, akik mérgesek Orbán Viktorra. Ilyen volt például a kurd nép, akiknek a zászlaját kiakasztotta, amikor Recep Tayyip Erdoğan török államfő jött Budapestre, és találkozott a magyar kormányfővel, nosza gyorsan kurdpártivá vált a zöld-fehér kerület. Az ujgur mártírok sorsát is szívén viseli a polgármester, nyilván most megtalálja jól elrejtett katolikus énjét, mert azt képzeli, az egyházi diplomáciát kívülről-belülről ismeri, s ismét jó nagyot tud rúgni a kormányfőbe, ha az arany-ezüst lobogót kiakasztja a homlokzatra.

De az egyház nem így gondolkodik. A pápalátogatások célja minden alkalommal hitéleti jelentőségű, amelyeknek lehet politikai üzenetük, de sokszor téves az elképzelés. Ferenc pápa elment Csíksomlyóra, szentmisét celebrált egy héttel pünkösd előtt, üzent a magyar híveknek. Voltak románok, akik sérelmezték, hogy a romániai apostoli látogatás során egy kitüntetetten magyar eseményen vett részt. Ezzel a látogatással Ferenc pápa nem tett hitet a magyarok mellett, de a katolikus közösség mellett igen.

Nem lehet tagadni, hogy a mostani katolikus egyházfő sokkal artikuláltabban hangoztatja véleményét a világi kérdésekben is, mint elődje, ez személyiségéből fakad, amolyan XXI. századi egyházfő Ferenc pápa, latin-amerikai, jezsuita, a szegények és elesettek papjából lett a Szentszék első embere. Nem tévedhetetlen, s feltehetően nem is célja, hogy kiforgassa a sarkából a világot. Akik azt mondják, tudják, mit miért tesz a pápa, azok legtöbbször csak sajátos szemüvegükön keresztül látják az utazásait, a kijelentéseit, és minden alkalommal kihagyják Istent a képletből.

Az önjelölt katolikusok ilyenkor kezdenek bibliai idézetekkel vagdalkozni, Gyurcsány Ferenc például nagyon pátoszosan tudja eljátszani azt a figurát, aki ugyan maga nem hívő, de a hívők szemére veti saját vallásuk téziseit, forgatva politikai véleményüket. Klasszikus kommunista–materialista viselkedés, borzasztó átlátszó és igazán gyomorforgató. Szinte az egész baloldal követi ezt a stílust, feltehetően igen kevesen tudják, mi fán terem az eucharisztia, amelynek megünneplését Magyarország tervezi, s amelynek csúcspontján Ferenc pápa fog misét mondani Budapesten.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány Ferenc a Bibliából ezt gyakorolja.

„E pohár amaz új szövetség az én vérem által, ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre.” (1Kor 11,23–25)

@Mia szösz
Nem sok a 800 milliós állami támogatás, mert ez egy filmtrilógia lesz.

1. ELKXRTUK (Gyurcsány Ferenc)
2. MEGKXRTUK (Borkai Zsolt)
3. MEGKXRTAK (Szájer József)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés