Könnyű célpont volt az ISIS toborzóinak a kecskeméti fiú

2021. június 9. 8:05
Aki identitást, izgalmat és halált keres, azt a dzsihadisták tárt karokkal várják.

Korábban beszámoltunk arról, hogy terrorcselekmény előkészületének gyanújával őrizetbe vettek egy kecskeméti 21 éves férfit. Az antifával is kapcsolatban álló, volt piarista V. Kendéről a Magyar Nemzeten jelent meg egy elemzés.

A cikk szerint a iszlamista férfi beszervezése nem okozhatott nagy gondot az Iszlám Államnak, hiszen személyisége alapján pont ideális célpont volt számukra. Ezt a Pentagon által a terroristák jellemzésére használt módszerrel igazolták. Ennek alapján ugyanis V. Kende három csoportba is beletartozik: az identitáskeresőkébe, az izgalomkeresőkébe és a halálkeresőkébe is.

Identitás, izgalom, halál

Az identitáskeresők jellemzője, hogy hajlamosak elszigeteltnek vagy elidegenedettnek érezni magukat, emellett kívülállóként tekinteni magukra a saját környezetükhöz képest. Ebből kifolyólag más identitást keresnek, azaz próbálnak azonosulni valamelyik más csoporttal. Az Iszlám Állam pedig ezt kihasználva egy „előre csomagolt” identitást biztosít az identitáskeresők számára.

Az izgalomkeresők közé azok tartoznak, akik egyszerűen csak azért csatlakoznak olyan szervezetekhez, mint az ISIS, mert „kalandra” vágynak.

A halálkeresők csoportjába pedig olyan tartoznak, akik az életükben jelenlévő – vélt vagy valós – szenvedésükből a halált tartják az egyedüli kiútnak. Erre az Iszlám Állam az öngyilkos merényletek lehetőségét kínálja fel nekik.  

Motiváció és érdekek

Horváth L. Attila A terroristacsoportok toborzásáról c. tanulmányában a fentitől eltérő megközelítést alkalmaz. Véleménye szerint a csatlakozásnál a domináns elemek mindig a következők: motiváltság a szervezet céljait illetően, a hierarchia maradéktalan elfogadása, a kötelékek és az egyéni érdekek alárendelése, továbbá a konspirációs szabályok elfogadása, végül pedig a csoport tevékenységével és taktikájával való azonosulás.

Jól jelzi V. Kende azonosulását és motiváltságát, hogy egyfelől Hüsseyin Zíyad-ra változtatta meg a nevét, illetve az, hogy öngyilkos merényletre is hajlandónak mutatkozott.

Az internet szerepe

Horváth L. Attila szerint a jelenkori terrorizmus fő jellemzője, hogy a terrorszervezetek folyamatosan alkalmazkodnak a működési területük vagy kiszemelt célpontjaik jellemzőihez. Ebből kifolyólag erőszeretettel használják ki a technikai fejlődés vívmányait, így az internetet is.

Zsebe Zsolt részletezi a közösségi média szerepét is a Nemzet és Biztonság című szaklapban. Véleménye szerint ma már az olyan felületeken, mint a Twitter, vagy a Facebook toborozzák a külföldi terroristák az otthonukban a számítógép előtt ülő, radikalizmusra fogékony fiatalokat.

Kép forrása: YouTube

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés