Eltávolították II. Erzsébet királynő portréját Oxford egyik College-ából

2021. június 9. 14:36
A diákok szavazatai szerint a jövőre uralkodásának 70. évfordulóját ünneplő uralkodó a legújabb kori gyarmatosítás ikonikus alakja.

Az Oxfordi Egyetem hallgatóinak szavazását követően eltávolították II. Erzsébet portréját a Magdalen College-ból. A Magdalen College Middle Common Room (MCR) nevű diákszervezet tagjai szerint a kép a „legújabb kori gyarmati történelem” szimbólumának tekinthető.

Gavin Williamson oktatási miniszter a lépést egyszerűen abszurdnak nevezte.

Az 1458-ban alapított, jelenleg az Oxfordi Egyetem negyedik legazdagabb, és egyik legjobb oktatási színvonalon működő kollégiumának elnöke elmondta, hogy a döntés a hallgatóké, nem pedig a főiskolájé volt. A BBC megkereste a hallgatók csoportját is, hogy megismerje véleményüket.

Fotó: Az eltávolított portré Dorothy Wilding, 1952-ben készített fényképének.színezett nyomata volt.

Az MCR hétfői ülésének jegyzőkönyve szerint az előterjesztést azért terjesztették elő, hogy a társalgót barátságosdabbá tegyék, de rájöttek, hogy

egyes hallgatók számára az uralkodó és a brit monarchia ábrázolása a közelmúlt gyarmati történelmét jeleníti meg”.

A szavazás eredményeképp 10 fő az arckép eltávolítása mellett, kettő ellene szavazott, valamint öten tartózkodtak. 

Az egyik tag, akinek a nevét nem tették közzé a jegyzőkönyvben, azt mondta, hogy „a királynő tényleges eltávolítása egy rettenetes üzenet, amely biztosan felbőszít sokakat”, míg egy másik azt mondta: „Nem vagyunk képesek a királynőt eltávolítani, de ez a mi közösségi terünk és az szeretnénk, ha az emberek jól éreznék benne magukat”.

Dinah Rose ügyvéd, akit tavaly neveztek ki a Magdalen College elnökévé, hangsúlyozta, hogy a hallgatók nem képviselik az intézményt, de a főiskola támogatja a szólásszabadságot és a vitát. Twitteren a következőket mondta: „Néhány évvel ezelőtt, körülbelül 2013-ban tettek fel egy színes nyomatot a királynő fényképéről a közös helyiség díszítésére, nemrégiben pedig megszavazták annak levételét. Mindkét döntést saját maguk hozzák meg, nem a főiskola.”

 

 

„Diáknak lenni több, mint tanulni. Ötletek feltárásáról és megvitatásáról is szól. Néha az idősebb generáció provokálásáról is szól, de úgy tűnik, manapság ezt nem olyan nehéz megtenni.”– hozzátette, hogy a fényképet biztonságba helyezték. 

„Diákunió-politika”

Dinah Rose elmondta, hogy egyesek „obszcén és fenyegető üzeneteket küldtek az egyetem munkatársainak”, és sürgette őket, hogy fontolják meg, hogy „ez-e a legjobb módszer a királynő iránti tiszteletük kimutatására”.

A Guido Fawkes-ról elnevezett politikai honlap arról számolt be, hogy az indítvány azért indult, hogy a tagok azt érezzék, hogy „szívesen látják őket” és

egy hallgató szerint „a hazaszeretet és a gyarmatosítás nem igazán választható el egymástól”.

Az oktatási miniszter kedden este tweetelte gondolatait és azt mondta: „Az, hogy az Oxfordi Egyetem hallgatói eltávolítják a királynő képét, egyszerűen abszurd. Ő az államfő és annak jelképe, ami a legjobb az Egyesült Királyságban. Hosszú uralkodása alatt fáradhatatlanul azon munkálkodott, hogy a brit tolerancia, befogadás és tisztelet értékeit népszerűsítse szerte a világon.”

 

 

Honlapján a Magdalen College Middle Room „a hagyományos oxfordi főiskolák egyik legnagyobb diplomás közösségeként” aposztrofálta önmagát. „Az MCR diákunió szerves részét képezi a Magdalen képzésének. Nemcsak társadalmi és kulturális rendezvényeket szervezünk a hallgatók számára, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az Oxfordban töltött időnkből, hanem támogató hálózatot is biztosítunk a diplomások életéhez, képviselve a hallgatók ügyeit a főiskolán” – áll a hallgatói önkormányzathoz hasonló szerepet is ellátó illusztris diákszervezet bemutatkozójában. 

Fotó: Magdalen College, Wikipedia

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magam részéről mértéktartást ajánlanék a hírszerkesztésben. Ha 17 diák szavaz valahol arról, hogy milyen fénykép legyen vagy ne legyen a társalgójában - az nem hír! Ha diákmozgalom indulna a királynő fényképének eltávolításáról az angol egyetemekről - az hír lenne.

Én meg azt hittem, azért, mert az ő idején omlott össze a gyarmatbirodalom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés