Rasszizmus, ha fehér ember spanyolt tanít – állítja a spanyoltanár

2021. június 6. 9:55
Jessice Bridges azért hagyta abba a spanyolt tanítását, mert szerinte nem volt helyes, hogy fehérként spanyolul tanított.

„A rasszizmus a fehér embertől származik és velük öröklődik tovább” – mondta Jessica Bridges spanyoltanár egy genderelméletről szóló konferencián, számolt be a V4NA.

A fehéreknek nincs igaza

Bridges a fentiek mellett sajnálatát fejezte ki, amiért a tanulóinak tőle, egy fehér nőtől kellett spanyolul tanulnia. Hozzátette, hogy legszívesebben visszamenne, és elmondaná a diákjaniak, hogy ne tanuljanak nyelveket egy fehér nőtől. „Azt mondanám nekik, hogy álljanak a sarkukra. A fehéreknek nincs igaza” – fejtezte ki megbánását Bridges.

A tanárnő szerint döntésének hátterében a fehér felsőbbrendűség lebontása áll. Véleménye szerint azt ugyanis először az emberben kell, tehát ő e célból nem fog többet spanyolt tanítani.

A marxizmus tanulmányozása közben világosodott meg

Bridges egyébként az Oklahoma Állami Egyetem Művészeti és Tudományi Főiskolájának doktorandája. Disszertációját „A fehér nők bűnrészessége a fehér felsőbbrendűségben” témába írta. Ebben többek között arról gondolkodott, hogy mit kell tennie a fehér nőknek ahhoz, hogy kezeljék a bőrszínükből adódó szupremáciát.

A tanárnő állítása szerint akkor kezdett el antirasszista aktivistaként tekinteni magára, amikor mesterképzésen a marxizmusról kezdett el tanulni. Eközben jött rá ugyanis, hogy ő valójában a gyarmatosító múltat támogatja azzal, hogy spanyolul tanít. Ezzel kapcsolatban felidézett egy anekdtotát, amikor megkérdezte az osztályát, hogy használják-e a „hispán” szót a spanyolajkúakra. Amikor a diákok erre igennel feleltek, akkor elmagyarázta nekik, hogy nem szabad használniuk ezt a megjelölést, mivel az egy gyarmatosító kifejezés.

Címlapképen: V. Károly spanyol király, német-római császár

Kép forrása: Leemage via AFP

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mezei spanyoltanár helyett lesz egy doktori címe, publikálhat valamilyen "kritikai tanulmányokban", és ha ügyesen helyezkedik, még saját tanszéke is lesz. Neki biztosan megérte.

Egy baszatlan hízókoca.

Nem hangzik valami okosnak. Érdekes, engem marxisták is neveltek, de ilyen belátásokra egy sem jutott el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés