Közérdekből lopni

2021. június 5. 15:03

Lendvai Ildikó
Népszava
„Ne lopj”. Szegény Mózesnek a 40 napos böjtje után sajnos nem volt ereje azt is odavésni: „kivéve, ha közérdekből”.

„Nincs is annál szebb: közérdekből lopni. Ha kormányszinten lopnak, azt csakis közérdekből teszik. »Közérdekű vagyonkezelő alapítványokba« dugják a rabolt vagyont, közérdekre, »nemzetgazdasági jelentőségre« hivatkozva titkosítják és mentesítik a versenytől saját köreik beruházásait, »társadalmi célú közérdekű hirdetésekben« kampányolnak és hazudoznak. Önfeláldozásból teszik, mondhatni fogcsikorgatva, de ha egyszer a közérdek ezt kívánja!

Így a hasznosat egyesítik a kellemessel, a rablást az azonnali erkölcsi igazolással. Csak látszólag mennek szembe a tízparancsolattal, amelyben olyasmik állnak, hogy »ne lopj«, meg »ne tégy felebarátod ellen hazug tanúbizonyságot!«. Szegény Mózesnek a 40 napos böjtje után sajnos nem volt ereje azt is odavésni: »kivéve, ha közérdekből«. Így is mennyit dolgozhatott – Orbán úgy mondaná: keccsölt - a kőtáblákkal, az ilyen részletfinomságokkal nem bajlódott. Ha pl. a »Ne paráználkodj!« mellett ott állna ez a bizonyos »kivéve közérdekből«, más színben tűnne fel a thaiföldi magyar nagykövet orgiázása is. A magam részéről biztos vagyok benne, hogy csak közérdekből tette. A két nép viszonyát akarta szorosabbra fűzni. Egyelőre így sikerült, némely állampolgárukon keresztül. Csak azért nem állítom, hogy Borkai meg a »Világ proletárjai, egyesüljetek!« jelszó kis lépésekben történő megvalósításába kezdett bele közérdekből, mert nem akarom lekomcsizni.

De ne vesszünk bele a naturalisztikus részletekbe! Lényeg, hogy 2010-től mindent közérdekből tesznek. A miniszterelnök már 2010-ben megvilágította a NER velejét a Parlament ámuló közönsége előtt: »A régi korszakban mindent a magánérdek írt felül, de a magyar választók ezt a rendszert megdöntötték… Magyarország immár elég erős és elszánt ahhoz, hogy a közérdeket érvényesítse, és a magyar emberek oldalára álljon.« Később kiderült: a magyar emberek oldalán sajnos nincs elég hely, oda a kormány nem tud állni, csak a fejükre, de ezt is közérdekből. Ugyan Bibó szerint »a közérdek a hatalom szájában mindig önkényes célkitűzést jelent«, de hát ki az a Bibó! Örüljön, hogy Orbánék életrajzában szerepelhet, és ne okvetetlenkedjék. Különben utólag törlik a kollégiumuk nevéből, ahogy Sztálin is kilátásba helyezte: ha nem húzza meg magát, legfeljebb nem Krupszkaja lesz Lenin özvegye.”

 

Nyitóképen: Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó beszélget az MSZP 20 éves születésnapja alkalmából a párt budapesti székházában rendezett ünnepségen. Fotó: MTI/Földi Imre

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lendvai egykori MSZMP-főcenzor Gyurcsány társ-tetteseként súlyosan felelős a 2010-es csődért. Kussoljon, ha már bocsánatot nem kért. Ellenzéki program nincs, marad ez az unalmas-általános-hazug nyavalygás.

A ti államosításotok, amivel mindenkitől mindent elvettetek, az nem közérdekből való lopás (rablás) volt?
Erről jut eszembe, mikor adjátok vissza az egyik nagyapám vállalatát, a másik nagyapám öröklakását és a saját teljesen elkobzott vagyonomat? A kamatokkal együtt.

És mi lett a VÉGE? Főcenzor asszony a Fegyenci csőd egyik főmunkatársa, Kövér László meg demokrata. Az egész az igaz / G.W.F. Hegel /. Szóval, ne ködösíts...

Egy részlet Horváth K. József könyvszemléjéből:

'Zárug Péter Farkas a kötetben kiemeli, hogy a nemzetközi tőke mind a rendszerváltozás folyamatában betöltött piacosító szerepük, mind a gazdasági háttérbirodalmuk, mind a tényleges kormányzati pozíciójuk miatt az egykori pártállami embereket tartotta első számú tárgyalópartnerüknek. Az egykori állampártiak ahhoz, hogy a maguk gyarapodására használják ki az átmenetet, jelentős szolgálatot tettek a nyugati birodalmaknak. E leplezetlen érdekkiszolgálást – az érdekrendbe betagozódásért cserébe – a leghitelesebben William Odom, az USA Nemzetbiztonsági Ügynökségének tábornok igazgatója fejezte ki: „A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk. Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni.”'

Ildi néni megsérti a kilencedik parancsolatot:
9. Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!

Az emberek közti kapcsolatok legfőbb munkálója az emberi beszéd. E nagy adománnyal nem élhetünk vissza, nem használhatjuk mások kárára. A parancs a nyelvvel elkövethető legnagyobb bűnt is jelzi, s általánosságban is elénk állítja az igaz beszédet, mint Istentől szabott kötelességet.

A tolvaj kiabál tolvajt!

Ő is sokszor bermalkozott.

Ildikonak ezek uj dolgok.
O a Lenin Osszesbol tudna idezni, emlekezetbol mondogalni, nem a Bibliabol.
De jo jel, hogy elkezdtek naponta bermalkozni, hatha fog rajtuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés