Japán több mint egymillió adag vakcinát adományoz Tajvannak

2021. június 4. 9:33
A lépés éles tiltakozást váltott ki Kínában.

Japán 1,24 millió adag koronavírus elleni védőoltást adományoz Tajvannak – jelentették be pénteken Tokióban. A lépés éles tiltakozást váltott ki Kínában. Tajvan, ahol a járvány berobbanásától tartanak, azzal vádolta meg Pekinget, hogy akadályozza vakcinabeszerzési törekvéseit.    

Tosimicu Motegi japán külügyminiszter pénteken azt mondta, számos térségből kaptak kérést védőoltások szállítására. Hozzátette: megtették az előkészületeket a tajvani kérés teljesítésére, és 1,24 millió adag AstraZeneca-vakcinát tudnak küldeni a szigetre ingyen.    

Tajvant sokáig a jó járványkezelés mintaországaként tartották számon, ugyanis korábban csak néhány száz esetet és kevesebb mint tíz, a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. Az elmúlt hetekben azonban megugrott a megbetegedések száma. A fertőzéses esetek száma péntekre megközelítette a tízezret, miközben 166-an meghaltak. A vírus külföldi útjaikról hazatérő pilóták közvetítésével terjedt el.    

Vakcinaellátottság

A 23,5 milliós lakosú sziget eddig csak 726 600 adag AstraZeneca- és 150 ezer Moderna-vakcinát kapott. Caj Jing-ven tajvani elnök korábban azzal vádolta Kínát, hogy akadályozza az amerikai Pfizer és a német BioNTech által gyártott vakcina szállítását a szigetre.    

Japán februárban indított oltási kampánya lassan halad. A 125 milliós lakosság mindössze 3 százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát. Tokió két héttel ezelőtt engedélyezte a Moderna és az AstraZeneca védőoltásának használatát, de az utóbbival egyelőre nem oltanak a más országokban fellépett ritka vérrögképződéses esetek miatt.

Kína tagadja, hogy akadályozta Tajvan ellátását

A kínai kormány pénteken bírálta Tajvant a Japánból kapott vakcina miatt. A pekingi közlemény szerint éppen a Demokratikus Haladó Párt (DPP) vezette tajvani kormány állt az útjában annak, hogy „a szárazföldről” (Kínából) védőoltást szállítsanak oda.

Kína – amely saját területeként tekint Tajvanra – a maga részéről következetesen tagadja, hogy gátolni próbálta volna az oltóanyagok szállítását a szigetre. Jó szándéka jeléül fel is ajánlotta, hogy ellátja Tajvant a BionTech által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinákkal. A sanghaji székhelyű Fosun gyógyszercég ugyanis megállapodást írt alá a BionTech vállalattal arról, hogy Kínában, Hongkongban, Makaón és Tajvanon kizárólagosan a Fosun fejleszthet és forgalmazhat koronavírus elleni vakcinát a német cég által használt mRNS-technológia alapján. A tajvani elnök azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti gyártóval tárgyaljanak, mert véleménye szerint csak az tud közvetlen garanciát vállalni a vakcina minőségére és biztonságosságára.

(MTI)

Kép forrása: MTI / Balázs Attila

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés