Jövő nyártól hosszabbak lesznek az új rendszámok

2021. június 2. 7:37
Négy betű és három szám lesz az új rendszámtáblákon.

A három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. A szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be – jelentette be szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkára.

Schanda Tamás a minisztérium közleményében hozzátette, az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól.

Elfogytak a kombinációk

A jelenlegi karakterkészlet használatával már csak néhány évig biztosítható a rendszámok kiadása. A mostanit felváltó formátum tartósan megoldja a gépkocsik hatósági jelzéssel való ellátását – fejtette ki.

Az államtitkár a közleményben kiemelte: „A felmenő rendszerű bevezetés semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli. A forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket”.

A jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a „dz” kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

A speciális jelzések is egyértelműbbek lesznek

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. A muzeális jellegű járművekre kiadható OT rendszámok készlete szintén kimerülőben van, azok a továbbiakban a két betűjel mellett az eddigi három helyett négy számjegyet tartalmaznak majd.

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek. A módosított előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését – áll a közleményben.

(MTI)

Kép forrása: MTI/Balázs Attila

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hosszabb tábla hátul el fog férni?
Támogatlak, szerintem is lehetne betűkre cserélni számokat, illetve a betűk helyére számokat tenni.
Jobb lenne, ha a rendszám névre szólna, nem autóra. Veszel egyet és mindig az aktuális autódra rakod.
Az autót úgyis az alvázszáma azonosítja.

:) Azért ne add fel, jó irányban keregélsz. OIGx - 001 vagy DKIG - 999 azért még lehet. :) MTKI, FTCI, PMSC, KFKI, DVSC szintén beleférnek. De amennyire lehet, szűkítették a kört.

Nem érted. Knerten válaszolt.
Nem kell annyi rendszám, mint így. Ha eladod az autót, leveszed és átrakod arra, amit vettél. Az új tulajdonos felrakja az övét. Ha leadod a roncstelepen, leveszed és átrakod az újabbra. Ha van több autód, akkor több rendszámod is van. A céges autónak is van külön rendszáma, ami a cégé. Minden forgalomban lévő autónak van rendszáma, ami lekerül róla tulajdonos változáskor vagy forgalomból való kivonáskor. A rendszámok az autóval ebben az esetben is nyilván vannak tartva az autóval.
Jelenleg a közúti gépjárművek száma Magyarországon kb 4 millió.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés