Wolfgang Sobotka: Az antiszemitizmus olyan, mint a zacc, nem szabad felrázni

2021. június 1. 16:42
Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével folytatott megbeszélést Sobotka.

Wolfgang Sobotka, az osztrák Nemzeti Tanács – az ottani törvényhozás – elnöke Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével folytatott megbeszélést, mert, mint mondta, „a külföldi hivatalos útjaim során nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak állami vezetőkkel találkozzam, hanem a helyi zsidóság képviselőivel is” – írja a Neokohn.

Heisler András méltatta a vendégek számára a Rumbach zsinagóga jelentőségét abból a szempontból, hogy a hamarosan megnyíló épület nem csak zsidó hitéleti funkciókat lát majd el, de egyúttal kulturális, turisztikai és közösségépítő feladatokat is a tevékenysége fókuszába helyez. Hangsúlyozta: a Rumbach olyan közösségi tér, ahol a Mozaik Zsidó Közösségi HUB révén összesen 18 zsidó civil szervezet talált otthonra, sőt, itt kapott helyet a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress) magyarországi képviselete is.

Baloldali antiszemitizmus

Ezután Sobotka szólt a megjelentekhez, s felhívta a figyelmet arra: habár az antiszemitizmus jelensége a legfrissebb kutatások szerint a társadalom peremén sarjadzik, ez az előítéletes világlátás voltaképpen belülről, a társadalom közepéből fakad. Azért kell ellene harcot folytatni, mert az antiszemitizmus nem csupán kirívóan kisebbség- és közösségellenes, hanem – antidemokratikus volta révén – az egész demokráciára jelent veszélyt – fogalmazott. Az osztrák házelnök a kutatások alapján rámutatott arra: az összeesküvés-elméletek hívei között nagyobb arányban vannak jelen az antiszemiták, ami sajnos kiderült az elmúlt másfél év járványhelyzetében is, erősíti továbbá az antiszemitizmust az internetes közösségi média is. Sobotka szerint fontos tapasztalat, hogy a korábbi vélekedéssel szemben az antiszemitizmus nem csak a szélsőjobboldali pártok sajátja, de erőteljesen jelen van a baloldal körében is, megdőlni látszik tehát az a tétel, hogy aki antifasiszta, az nem lehet antiszemita.

A politikus a zsidóellenességet a kávézacchoz hasonlította: mint mondta, óvatosan kell vele bánni, különben felkavarodik. Ennek tudatában szerinte a társadalom tudatformálására kell helyezni a hangsúlyt: Ausztriában az oktatásra, az emlékezetkultúrára és Izrael létének jogára fókuszálva igyekeznek tompítani a mostanában egyre harsányabb antiszemita jelenségeket.

Sobotka megkérdezte Heisler Andrástól, hogy miképpen látja a magyarországi antiszemitizmust, mire a Mazsihisz elnöke elmondta: a zsidóság Magyarországon békében és biztonságban él, fizikai atrocitások nem történnek, nagyon fontos továbbá – tette hozzá – az Orbán Viktor miniszterelnök által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elve.

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kommunista rendszer maga volt az intézményesített irigység.
Aztán meg ez:
„Az nem véletlen, hogy a Judaizmus adott életet a Marxizmusnak, és az sem véletlen, hogy a zsidók készségesen vállalták fel a Marxizmust: ez mind tökéletesen megfelel a Judaizmus és a zsidók haladásának.”
(Harry Waton rabbi: Program a zsidók és az emberiség számára, New York, 1939, 148.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés