A Hamász támogatásával vádolják a holland külügyminisztert

2021. június 1. 20:35
Az ügyben rendőrségi vizsgálat is indult.

Kevesebb mint egy héttel holland külügyminiszteri kinevezése után Sigrid Kaag ellen rendőrségi vizsgálat indult a Hamas terrorszervezet pénzügyi támogatása miatt a Gázai övezetben — írja az Israel Hayom nyomán a Neokohn.

A Wilders-féle Szabadságpárt követelte, hogy a helyi rendőrség indítson vizsgálatot

Kaag ellen a Wilders-féle Szabadságpárt volt európai parlamenti képviselője tett hivatalos feljelentést a a holland büntető törvénykönyv 421. cikkére alapozta, amely „tiltja a terrorizmus pénzbeli támogatására szolgáló szándékos gyűjtést, objektumok megszerzését, birtoklását vagy finanszírozását”, és követelte, hogy a helyi rendőrség indítson vizsgálatot ellene.

A cikkből kiderül:

az újdonsült külügyminiszter – aki az elmúlt három és fél évben Hollandia külkereskedelmi és fejlesztési együttműködési minisztere volt – férje Dr. Anis al-Qaq, a Palesztin Hatóság korábbi vezető tisztviselője.

„Hollandia Kaag minisztériumán keresztül segély összeget utalt át egy palesztin civil szervezetnek, az „Unió Mezőgazdasági Munkabizottságának”. Ennek a civil szervezetnek több vezető tagja is részt vett a 17 éves Rina Shnerb 2019 augusztusában történt meggyilkolásában. A robbantásos merényletben Shnerb apja és testvére megsebesült. Miután bizonyítékot szolgáltattak a civil szervezetnek a Népi Front Palesztina Felszabadításáért terrorista csoporttal való kapcsolatáról, a holland kormány tagadta, hogy pénzt utalna a Mezőgazdasági Munkabizottság Uniójának.Végül azonban a holland kormány kénytelen volt beismerni, hogy gyilkosok fizetését finanszírozta” – foglalja össze az ügyet a portál.

A feljelentő Hartong szerint a holland rendőrség megfelelően reagált

Lényegében nincs információ arról, hogy a pénz hová kerül, ha egyszer már Gázába érkezett, ahol a Hámászhoz kötődő szervezetek kifinomultabbak az információk elrejtése terén, és kevésbé átláthatóak a nyugati pénzadományozók felé” – mondta Itai Reuveni az NGO Monitor izraeli megfigyelőcsoporttól. A feljelentő Hartong szerint a holland rendőrség megfelelően reagált, várják Kaag válaszát a vádakra.

 

Nyitóképen: Sigrid Kaag Brüsszelben 2017. november 10-én. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amióta léteznek ezek a civil szervezetek, azóta a közöttük levő kapcsolatok szinte átláthatatlanok. A Hamaszról kevesen tudják azt, hogy létezik egy fegyveres ( terrorista) szárnya, de egy humanitárius is, ami oktatást és egészségügyet is támogat. Végeredményben ezért védi őket a helyi lakosság zöme is. A titkosszolgálatok próbálják a kapcsolatrendszert felderíteni, több-kevesebb sikerrel. Itt kibukott a mezőgazdasági szervezet kapcsolatrendszere a kemény maggal.

Minél jobban belebonyolódik európai a közel-keleti ügyekbe, az elkerülhetetlenül kontraproduktív "eredményre" vezet.
Holló a hollónak, ssémi a séminek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés