Keményvonalas kommunisták, Hamász-apologéták – kiknek nem tetszik Orbán brit látogatása?

2021. május 28. 15:15
Antiszemitizmussal és demokrácia-ellenességgel vádolják a brit baloldalon Orbán Viktort – olyan emberek, akik a múltban iszlamista terroristák iránt voltak megértők, vagy a venezuelai diktatúrát méltatták.

Mint emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Londonban megbeszélést folytat brit partnerével, Boris Johnsonnal. 

A látogatás hírére sorban ítélték el Johnsont a brit baloldali vezető politikusai és hangadói, noha a Munkáspárt elnöke, Keir Starmer furcsa módon egyelőre hallgat.

Magyar szemmel különösen ellentmondásos lehet, hogy olyan személyek kérik számon – Johnsonnak megfogalmazott kritikájukon keresztül – Orbánon a demokráciát, a toleranciát és az emberi jogokat, akiknek saját eddigi teljesítménye finoman szólva sem volt makulátlan ezeken a területeken.

Az öngyilkos merénylőket megérti, a magyar kormányt nem

Érdemes rögtön idézni Jeremy Corbyn volt pártelnököt, aki a Twitterre ezt írta: „Ma Boris Johnson fogadni fogja Magyarország volt elnökét (!), Orbán Viktort. Johnsonnak szembe kell szállnia Orbán kormányának holokauszt-revizionizmusával, antiszemitizmusával és iszlamofóbiájával, illetve a feltartóztatott menekültek fizikai abúzusával".

Ugyan nem teljesen világos, hogy mióta Magyarország volt elnöke Orbán, de a kritika nyilván arra utal, hogy Corbyn szerint Orbán egy elnyomó, antiszemita politikus. Mindez különösen ellentmondásos, hiszen magát Corbynt 2019-ben a Simon Wiesenthal Központ az év legantiszemitább közszereplőjének választotta

Mint emlékezetes, Corbyn 2009-ben olyan módon fogalmazott a palesztin öngyilkos merénylőkről, mintha meg tudná érteni döntésüket: „Emlékszem, amikor egyszer megkérdeztem pár fiatal palesztint Nabluszban. Leültem közéjük és azt mondtam: mit gondoltok az öngyilkos merénylőkről? Mindegyikük ismert valakit, aki követett el ilyet. Egyikük sem értett velük egyet, de mind tudták, hogy miért követték el azokat ismerőseik. Azt mondták, képzeljem magamat az ő helyükbe: reménytelenség, elnyomás, keserűség. Ez az, ami ide vezet."

Izrael-ellenes képviselőnő aggódik

Hasonlóan megszólalt az Orbán-látogatás kapcsán Zarah Sultana munkáspárti képviselőnő, aki már korábban is kritizálta a magyar kormányt, például az emlékezetpolitika terén. 

Most Sultana arról írt nyílt levelet Johnsonnak, hogy nem lenne szabad fogadnia Orbánt, aki „összeesküvés-elméleteket" terjeszt Soros Györgyről, aki holokauszt-túlélő.

Sultana korábban a brit Jewish Chronicle cikke szerint arról írt, hogy megünnepelné, ha meghalna Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és hogy „a közeljövőben eljön majd az idő, amikor azok, akik Izrael mellett lobbiznak, ugyanazt a szégyent és megbánást fogják érezni, mint akik a dél-afrikai apartheidet támogatták".

Május 11-én pedig arról posztolt, miközben a Hamász terrorszervezet rakéták ezreit lőtte Izraelre, hogy „ma a Downing Street előtt megmutatták, hogy a palesztin nép sosem lesz egyedül az igazságért való küzdelmében. Szolidárisak vagyunk, ma és mindig.” Üzenetét a „mentsük meg Sejk Dzsarrát” és a „szabad Palesztina” hashtaggel látta el.

Sultana arról is ír levelében, hogy Orbán korábban „méregnek" nevezte „a migránsokat". A pontos idézet, mely Orbán egyik 2016-os beszédéből származik, úgy hangzik magyarul, hogy „számunkra a migráció nem megoldás, hanem probléma… nem gyógyszer, hanem méreg, nincs szükségünk rá, és nem fogjuk lenyelni”. (A torzítást valószínűleg korábban a Politico követte el).

Chávez oké, Orbán nem demokrata

Végül megszólalt a brit baloldali média meleg fenegyereke, a Guardianbe író Owen Jones is.

Ő arról posztolt Facebookon, hogy Orbán „háborúban áll a demokráciával, át van itatva antiszemitizmussal, iszlamofóbiával és általános rasszizmussal".

Jones maga a napokban több, Izraellel szemben egyoldalúan kritikus posztot is írt, például elmélázott azon, hogy Izrael politikai célokra használja a melegek elfogadását (lásd itt), de apartheidnek is nevezte a zsidó államot (lásd itt).

2013-ban pedig cikkben méltatta Hugo Chávez venezuelai kommunista diktatúráját, melynek címe ez volt: „Hugo Chávez bebizonyította, hogy igenis lehet vezetni progresszív, népszerű kormányt, mely nemet mond a neoliberalizmusra". Az írás itt máig olvasható.

Hol tombol az antiszemitizmus?

Miközben a brit baloldal hangadói a magyarországi antiszemitizmust kritizálják, az Egyesült Királyságban a nemrég lezárult gázai-izraeli harcok kezdete óta 250 százalékkal nőtt az antiszemita esetek száma.

Nemrég London egy sok zsidó által lakott negyedében palesztin zászlós autókból szólt a hangos üzenet, miszerint „b.sszák meg a zsidókat, erőszakolják meg a lányaikat”, az esetet Johnson külön üzenetben ítélte el.

A CST adatai szerint 2020-ban 1668 antiszemita atrocitás történt az Egyesült Királyságban, a TEV adatai szerint Magyarországon ugyanezen évben 30.

Mint azt a Mandiner is megírta, a látogatással szemben tiltakozott még a kisebb Liberális Demokrata párt is.

Nyitóképen: Jeremy Corbyn. Fotó: David Cliff / NurPhoto / AFP

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudják feldolgozni, hogy a világ negyede fölötti uralom elúszott a világháborús "győzelmükkel".

Kedves Laci!

Köszönet fáradhatatlan munkádért. Ugye tudod, hogy rengeteg a tennivalónk azért, hogy megértessük magyarországi hitsorsosainkkal, megmaradásunk tétje, hogy 22-ben a Fideszre szavazzunk. ha nem tesszük, az ellenzék nyakunkra engedi a zsidó gyilkos bevándorlókat. S akkor vége lesz Magyarországnak, s benne a mi népünknek is.

Az egyik legbutább gojnak tartalak. Igaz, csak mi tudunk Téged manipulálni, becsapni, nélkületek hol lennénk......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés