A templomok is nyitva, nemcsak a teraszok!

2021. május 21. 19:25

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
Borzongva nézzük, hova süllyedt a templomeldózeroló Nyugat.

„Néhány anarchista antifasisztán, illetve szélsőséges iszlamistán kívül egész Európa döbbenten nézte bő két évvel ezelőtt, ahogy égett a párizsi Notre-Dame. Micsoda érték megy veszendőbe – sóhajtott még az ateista is, hisz mégiscsak kultúránk egy darabjáról van szó. Néhány erős kép hatására egy este erejéig millióknak esett le, mit is jelent egy templom – hogy azután az üszkös romok kihűlésekor mindez gyorsan feledésbe is merüljön.

Amikor idén februárban Lille-ben hatalmas munkagépekkel, szántszándékkal megkezdték egy impozáns XIX. századi templom bontását, arról már alig-alig érkezett hír (pedig igen sokatmondó a tény, hogy a helyi katolikus egyetem dózeroltatta el Isten házát, hogy tantermeket építsen pont arra a telekre – más ingatlanon biztos nem stimmelt volna a feng shui); mint ahogy arról se hallani, hogy Anjou régióban ezekben a napokban hat templom eltüntetését készítik elő. Az indok: drága lenne a felújítás és költséges a fenntartás. A most halálra ítélt épületek egyikét már hét éve bezárták, romló állapota miatt – mindössze 150 éves templomról van szó, amelyet azonban a jelek szerint nem tartottak fontosnak időben renoválni, most pedig már nem is szándékoznak megmenteni.

Ellenben a mecseteken Franciaország-szerte serényen dolgoznak az építőmunkások: Strasbourgban épp egy 6900 négyzetméteres épül, amely így (Európa legnagyobb muszlim templomaként) méretesebb lesz, mint a város híres katedrálisa. Az építkezést a zöld önkormányzat pénzzel is támogatja; egy hatalmas betontömeget képzeljünk el két minarettel – nem valószínű, hogy rajta lesz Európa legszebb építményeinek ezres toplistáján, viszont 2500 hívő el fog benne férni kényelmesen. Az is egy szempont, a kereslet határozza meg a kínálatot.”

Nyitókép: Antoine Wdowczynski / Hans Lucas / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért pl. Esztergom tele van düledező templomokkal. Budapesten meg eleve nem épült elég...

Hát igen, Sztálin is hasonló módszerrel kísérelte meg a kereszténység / nyomainak / eltörlését. Azonban, ha van hitünk, tehetetlenk a hit ellenségei. És az idők végén is elhangzik, amit az Úr Jézus már a feltámadásában megvalósított: íme, újjáalkotok mindent! / Jel 21.5 /.

Jó, ennek meg azért az a másik oldala, hogy Budapesten tényleg kevés a templom. Már a 20-as vagy 30-as években volt egy fölmérés, hogy ha az akkori miserend szerint az összes vasárnapi mise dugig volna, akkor a város lakóinak 40%-a volt szentmisén.

De tény, hogy Budapesten jó dolog katolikusnak lenni, az ember egy élő egyházzal találkozik.

(persze, hogyne)
... aztán valahogy mégis meg bírjuk állni templomrombolás nélkül.

Megegyeznek dontetlenben a muszlimok es a balosok, mint nalunk a DK es a Szebb jovosok.
Azert a hatalomert mindent!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés