Netanjahu: A Hamaszt vagy elrettentjük, vagy leszámolunk vele

2021. május 19. 15:47
Az elrettentés sikertelensége esetén nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán egy nagyköveteknek tartott tájékoztatón.

„Csak két módon vehetjük fel a kesztyűt: vagy leszámolunk velük – ami továbbra is szerepel a lehetőségek között –, vagy elrettentjük őket” – fejtette ki Netanjahu mintegy 70 külföldi nagykövet előtt Tel-Avivban. Hozzátette: az izraeli kormány jelenleg a kíméletlen elrettentést gyakorolja.    

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: nem zárnak ki egyetlen lehetőséget sem.    

Jelenleg a kíméletlen elrettentés eszközét gyakorolják

Rámutatott: jelenleg azon vannak, hogy csökkentsék a Hamász kapacitásait, terrorista eszközeit, és elszántságát.    

Reméljük, hogy visszaállíthatjuk a nyugalmat, méghozzá gyorsan” 

– fogalmazott, aláhúzva, hogy eközben az izraeli kormányzat „maximálisan mindent megtesz” a civil áldozatok elkerülése érdekében. Az izraeli miniszterelnök leszögezte: „ha a Hamász úgy kerül ki ezekből az összecsapásokból, hogy győztesként tekinthet magára, akkor ez vereséget jelent mindnyájunk, minden demokrácia számára”.    

Netanjahu: Izrael nem kereste ezt az újabb konfliktust

Az erőszak szerinte a palesztin választások elhalasztása miatt robbant ki.

A voksolásra – 15 év után először – május 22-én került volna sor, de Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elnapolta a választásokat mindaddig, amíg Kelet-Jeruzsálemben is lehet majd urnákhoz járulni. Netanjahu úgy vélekedett, hogy a választásokból a Hamász került volna ki megerősödve, és Abbász ennek akart volna elébe menni a halasztással. Május 10-e óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 219 palesztin és 12 izraeli vesztette életét hivatalos adatok szerint.    

A legtöbb rakéta el sem éri Izraelt

Az izraeli erők azt állítják, hogy olyan célpontokat támadtak, ahonnan rakétákat lőttek ki, valamint a Hamász raktárait, főhadiszállásait, vezetőinek otthonait és alagutakat vettek célba. Egy magas rangú izraeli katonai tisztségviselő az AFP hírügynökség szerint már korábban jelezte: az ország vezetése tanulmányozza egy esetleges tűzszünet időszerűségét, ugyanakkor a Gázai övezet elleni offenzíva meghosszabbítására is készen áll.

Az izraeli katonai tisztviselők szerint például egy rejtélyes robbanás, amely egy palesztin család nyolc tagját ölte meg a Gázai övezetben, nem izraeli légicsapás miatt, hanem egy meghibásodott palesztin rakéta miatt történt. Jonathan Conricus alezredes, katonai szóvivő szerint

A rakétát Gázában indították el, és Gázában esett le majdnem egy egész családot megölve. Ez nem izraeli támadás volt”

A tiszt szerint összesen 700 rakéta – a palesztin fegyveresek által indított lövegek nagyjából ötöde – nem érte el Izraelt, és Gázában landolt. További becslésekkel nem szolgálhatott arra vonatkozóan, hogy hány palesztin sérült meg „barátságos tűzben” az eltévedt Hamasz-rakéták miatt. 

(MTI/AFP/dpa/Times of Israel) 

Fotó: MTI/EPA/ISRAELI/Alex Kolomoisky

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hajrá Izrael!
Hajrá Bibi!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés