Netanjahu a harcok közepette megköszönte Izrael támogatását 25 államnak

2021. május 17. 15:54
Benjamin Netanjahu Twitteren köszönte meg 25 állam támogatását, miközben tovább folyt a rakétaháború Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között.

Sávuot, a zsidó pünkösd ünnepén is tovább folyt hétfőn a kölcsönös rakétaháború Izrael és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között – jelentette a 11-es izraeli közszolgálati tévécsatorna hétfőn. Benjamin Netanjahu Twitteren köszönte meg 25 állam támogatását a rakétaháború során, ám kisebb botrányt okozott azzal, hogy a Tweetből kimaradt India, amely szintén támogatásáról biztosította a zsidó államot. 

Magyarország is rajta van az Izrael-párti országok listáján, melyről lemaradt India

A ynet.co.il listát is készített azokról az országokról, amelyek most, a rakétazápor közepette támogatják Izraelt. Ezek között említi meg Magyarországot is, amelynek „miniszterelnökét tartják a legjobboldalibb vezetőnek Európában”. Az újság megemlíti, hogy Szijjártó Péter személyesen is kifejezte az ország támogatását, hasonlóan cseh és osztrák kollégáihoz. 

 

 

Kisebb felháborodást keltett az izraeli miniszterelnök azzal, hogy a listáról lemaradt India zászlaja, azé az országé, mely most is egyértelműen kiállt Izrael mellett, és mely országgal Izrael széles körű együttműködést folytat a COVID járvány idején is. Az izraeli külügyminisztérium május ötödikén adta hírré, hogy oxigéngenerátorokat, orvosi berendezéseket, védőmaszkokat és gyógyszereket – küld légi úton Indiába. A tárca emlékeztetett arra, hogy amikor tavaly válságosra fordult a járványhelyzet Izraelben, India a segítségére sietett, védőmaszkokat, gumikesztyűket és gyógyszerekhez szükséges alapanyagokat küldött, továbbá a légi közlekedés leállása után segített hazatérni az Indiában rekedt izraeli állampolgároknak.

Eközben folytatódik a furcsa háború

Az ország déli részére több hullámban intenzív rakétaeső hullott a nap folyamán. Délután Asdódban több lakóház közös udvarára becsapódott egy rakéta, és súlyos anyagi károkat okozott. A robbanásban hárman könnyebben megsebesültek, öten sokkot kaptak. Az egyik háromemeletes épület életveszélyessé vált, összedőlés fenyegeti, kiürítették, a lakókat ideiglenes szállásokon helyezik el.

 

 

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn közölte: nem kapott Izraeltől semmilyen bizonyítékot a Hamász dzsihadista palesztin szervezet ténykedésére a hét végén lerombolt, több külföldi sajtóirodának is otthont adó épületben. Az AP megjegyzi, hogy az Egyesült Államokat és Joe Biden amerikai elnököt egyre több bírálat éri amiatt, hogy nem gyakorol kellő nyomást nyíltan Izraelre a Hamásszal vívott harc befejezése végett, egyebek közt gátolja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólító nyilatkozatot adjon ki a harci cselekmények beszüntetésére.

A 11-es csatorna értesülései szerint a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak együtt a becslések szerint mintegy 10 ezer rakétája lehet, és noha az elmúlt héten jelentősen csökkent arzenáljuk, de elég maradt a következő napokra, ha folytatódik a kölcsönös rakétaháború.

Izrael a Hamasz alagútrendszerét támadja

Az izraeli hadsereg az utóbbi napokban egyrészt az övezetet uraló Hamász kiépített alagúthálózatát bombázta, másrészt célzott kivégzéssel rakétákat indító csoportokat és az iszlamista szervezetek vezetőit lőtte. Hétfő délelőtt célzott légicsapással megölték búvóhelyén az Iszlám Dzsihád nevű szervezet egyik legfőbb vezetőjét, Husszam Abu Harbidet, az övezet északi részének parancsnokát. Abu Harbíd már 15 éve hajtott végre támadásokat Izrael ellen.

 

 

A 11-es tévé szerint hétfőn életét vesztette a múlt heti, Lod városban történt zavargások egyik sebesültje, egy 56 éves zsidó férfi, akit téglával a fején találtak el.

A rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közös nyomozásának eredményeképpen letartóztattak egy 20 éves arab fiatalt, aki három nappal ezelőtt, az etnikai zavargások idején Molotov-koktélt dobott be egy ház ablakán, ahol súlyosan megsebesült egy 12 éves arab kisfiú. A nyomozók szerint a támadó tévesen úgy gondolta, hogy zsidók laknak az épületben.

A feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, a palesztinok emiatt is tiltakoztak. A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

(MTI, Twitter.)

Fotó: MTI/EPA/AP pool/Maya Alleruzzo

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na éppen ez az, minden jobboldali párt balra tolódott. Eldobta a keresztényideológiát és átvette a gender mocskot.

Ha nem lennél agyhalott, akkor tudnád hogy az Apró-Dobrev-Gyurcsány klán mindenkit csak kihasznál és csak a saját gazdagodása érdekli. De hát nektek is van vallásotok. Őket tettétek istenné...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés