Hazug, méltánytalan, voluntarista

2021. május 15. 12:04

Bauer Tamás
Facebook
Orbán állítása, hogy az ellenzék nem vesz részt a védekezésében, szemenszedett hazugság.

„Orbán szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában a médiában sokszor emlegetett aktuális mondandója mellett csak úgy mellékesen megismételt két, korábbról már ismert üzenetet. Ezúttal is elmondta, hogy az ellenzék, »a magyar baloldal a járványügyben csúfosan leszerepelt, túlságosan messzire mentek, nem segítettek, hanem csak ártottak«. És tovább: »azt kell megjegyeznünk mindannyiunknak, hogy ha baj van, a baloldalra nem lehet számítani«.

Ha ő ismétel, én is elismétlem, hogy ez egyáltalán nem igaz. A védekezés szervezése annak dolga, akinek kezében van a végrehajtó hatalom. Országosan ez a kormány. Országosan az ellenzéknek nem a kormány intézkedéseinek támogatása, hanem értékelése és bírálata a dolga. Márpedig van mit bírálni azon, amit az Orbán-kormány járványügyben tett illetve nem tett. Immár több, mint egy éve bírálja az ellenzék, hogy az Orbán-kormány más országokhoz képest keveset tesztel, és a tesztek csak azok számára ingyenesek, akiknek már tünetei vannak. Ha valaki például azért kíván tesztet csináltatni, hogy merjen-e találkozni idős, beteg rokonával, ezt csak sok pénzért teheti meg. Ez fékezi a védekezést, mint ahogy fékezi az is, hogy aki saját vagy családtagjának pozitív tesztje miatt nem megy dolgozni, az nem kap száz százalékos táppénzt, és ezért sokan inkább bemennek a munkahelyükre. Hogyne bírálná ezért az ellenzék a kormányt? Ez a dolga, ezért küldték választói a parlamentbe! Mint ahogy azért is joggal bírálta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott vakcinákkal oltanak Magyarországon, hiszen ez sokféle kockázattal jár. Ma sem tudjuk, hogy mennyire hatékony a Sinopharm vakcina, ellentétes értékelések vannak erről. Azért a másfél-kéthónapos előnyért, amit az oltási kampányban szerzett így a kormány, nem érte meg felrúgni a védőoltások alkalmazásának nemzetközi normáját. A csak jóváhagyott vakcinákkal történő, valamivel lassúbb oltási folyamatnak nem kellene jelentene több megbetegedést, több halottat jelentenie, ha a más országokban látotthoz hasonló mértékben alkalmazták volna a tesztelést, a kontaktuskövetést, a karantént.

Az ellenzék szerepét a járvány elleni védekezésben annak alapján helyes megítélni, amit ott tett az ellenzék, ahol maga gyakorolja a végrehajtó hatalmat – az ellenzéki önkormányzatokban. Márpedig az ellenzékiek által vezetett önkormányzatok jelentős mértékben járultak hozzá a védekezéshez: védőeszközöket szereztek be az egészségügyi és szociális intézmények számára, tesztelték az ott dolgozókat és a lakosokat – vagyis azt tették, amit a kormány elmulasztott megtenni –, segítették az oltási kampányt, ha a kormány hagyta. Vagyis Orbán állítása, hogy az ellenzék nem vesz részt a védekezésében, szemenszedett hazugság.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még mindig ott tart, hogy a sinopharm hatástalan. Az amerikai orvosi egyetemekről viszont nagyon halkan, de olyan hangok hallatszanak, hogy előfordulhat, hogy lehet, hogy Pfizer mellé szükség lesz egy régi tipusú vakcinára is, mint a Sinopharm. Bár ezt csak egy orvostól hallottam, és még magam nem találtam rá forrást.
És teljesen igaza van Orbánnak, ezek csak akadályozták a védekezést. Nem érdekeli a dékás agyhalottakat, hogy meggyilkolják őket, azok, akik előtt leborulva imádkoznak.

Neked meg erősebb hited, mint a logikád. Szerencsére nem mindenki agyhalott dékás és nem a gatyájában hordja az eszét. Ezért magas az átoltottság.

A világos gondolkodásért nem álltál sorba. Hogy vagy az oltással?

"Orbán állítása, hogy az ellenzék nem vesz részt a védekezésében, szemenszedett hazugság."

Orbán nem mondott ilyet. Ezeket mondta:

"a magyar baloldal a járványügyben csúfosan leszerepelt, túlságosan messzire mentek, nem segítettek, hanem csak ártottak"
"azt kell megjegyeznünk mindannyiunknak, hogy ha baj van, a baloldalra nem lehet számítani"

Mindkettő helytálló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés