Nézőpont: Egy kormányfőnek tudnia kell angolul

2021. május 14. 8:58
Komoly veszélyt jelent Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti esélyeire, hogy a magyarok elsöprő többsége (83 százalék) szerint Magyarország mindenkori kormányfőjének kell tudnia angolul – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A teljes felnőtt népesség 83 százaléka várja el, hogy a magyar miniszterelnök tudjon angolul ahhoz, hogy „az ország érdekeit tudja képviselni”, s csak a megkérdezettek 15 százaléka gondolja úgy, hogy ez nem szükséges – írta meg péntek reggel a Nézőpont.

 

„Mivel az elmúlt napokban Karácsony Gergely nyelvtudásának hiányától volt hangos a bal- és a jobboldali média is, az egyértelmű társadalmi elvárás megnehezíti számára az előválasztáson való indulásának bejelentését. Utoljára a szocialista Magyarországnak voltak olyan kormányfői, akik nem beszéltek legalább egy idegen nyelvet, márpedig Karácsony aligha akar közös platformra kerülni velük” – jelent meg péntek reggel a Nézőpont intézet kutatásának eredménye. 

Az írás megjegyzi, hogy a jelenlegi kormányfő munkájával szemben kritikusok körében is „négyből hárman (75 százalék) nem hajlandóak elfogadni, ha egy miniszterelnök nem tud angolul”.

A társadalmi csoportok közül leginkább a fiatalok követelnék meg egy kormányfőtől a tárgyalóképes angoltudást: a 18-29 évesek körében tízből kilencen (89 százalék) vélekednek így. Még a leginkább megengedő demográfiai csoportok (férfiak, szakmunkások, 60 évnél idősebbek) esetében is 4-ből 3 ember úgy látja, hogy a nyelvtudás fontos eleme egy miniszterelnök tárházának – áll a kutatásban. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 241 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Thürmer Gyula egész jól beszél kínaiul.
Még nagykövetként szüksége volt a kínai nyelvtudásra.
Ha így megy tovább, az angolra nem lesz szükség, csak a kínaira.

Szóval az angolnyelv ismeret szükségességére a válasz: nem.

Szeretnek levelezni, na.
De mindig jócskán a szintjük fölé lőnek... FeGyőr a kínai nagykövetnek ír... Gyénémeth a kiselefántnak...

Én szigorúbb lennék picit: praktikusan kritérium.

Gondolj bele, egyrészt ebben a korosztályban és ettől lefele ez már igen gyakori, még Magyarországon is; másrészt nemzetközi összevetésben is fehér holló lassan az idegen (elsődlegesen: angol) nyelven nem beszélő kormányfő.

Nemzetközi tárgyalás tokmáccsal csak protokolláris szinten megy. Érdekek ütköztetése, gyakorlati megoldások keresése, adott álláspont megvédése ellehetetlenül kózös nyelv használata nélkül. Lehet az bármi, de a világörténelem alakulása okán ezt a szerepet leginkább az angol tölti be.

Nincs a szívem csücskében ez a Karácsony Gergely. De esetében iskolai nyelvoktatásunk több évtizedes csődje mutatkozik meg. Most érettségizett diákjaink mennyire tudnak angolul vagy akármiül?

Senki nem beszél anyanyelvi szintről.

Viszont TÉNY, hogy Orbán teljesen jól, gördülékenyen kommunikál angolul. Vitathatatlan.

TÉNY továbbá, hogy Karácsony (az egyébként alapjáraton oly vehemensen bezzeg-európázó, bezzeg-nyugatozó, a jobboldalt előszeretettel mucsaizó stb. stb. ballib messiásként várt tényleges miniszterelnök-jelöltje) nem bír érdemi angoltudással.

Dóbbenetes a kontraszt.
Vedhetetlen, hogy egy ilyen negyedművelt és motiválatlan/igénytelen alakot akar 2022-ben (!) Magyarország kormányfőjévé választatni a ballib.

Könyörgöm, tényleg olyan világban élünk, ahol magy valószínűséggel ag albán, a moldáv vagy a grúz mjniszterelnök is beszél angolul.

Az akcentusa valóban rossz.
Eszközként viszont nagyon is élesen forgatja az angol nyelvet (is).

Ja, de azért, mert ünnepel.
Ide a rozsdás bökőt, hogy ez Flétó műve ;-) Egyengeti az utat az asszonynak.
Felkészül Jakab.

Jakab beszél valamilyen nyelveket

El lehet majd érni, hogy a szülők a tanult nyelven beszélgessenek néha gyerekeikkel. De ne járjanak úgy mint egy rokonunk, akik németül beszéltek a gyerek elött, ha nem neki való kérdésről volt szó. Egészen addig, míg a fiú ki nem javítgatta nyelvtani pontatlanságaikat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés