Búvárok vizsgálják át a Lánchíd környékét lőszerek és roncsok után kutatva

2021. május 13. 8:31
Az esetlegesen előkerülő lőszereket hatástalanítják, a fémdarabokat pedig kiemelik.

A Lánchíd felújításához kapcsolódóan megkezdődött a híd körüli Duna-meder fém- és lőszermentesítése. A várhatóan másfél hónapig tartó munkák során az átkelő 50 méteres környezetében szonárral és búvárokkal vizsgálják át a folyót. Az esetlegesen előkerülő lőszereket hatástalanítják, a fémdarabokat pedig kiemelik. A BKK közleménye szerint a Lánchídon és környezetében javában tartanak a felújítást előkészítő munkák. A Duna érintett szakaszának medréről korábban szonárfelvételek készültek a híd tengelyétől mért 250-250 méteres távolságig.

A Magyar Honvédség tűzszerészei is közreműködnek

Az előzetes felmérések alapján, valamint a hatóságok által jóváhagyott terveknek és engedélyeknek megfelelően ezúttal – 50-50 méteres távolságon belül – újabb méréseket végeznek, illetve búvárfelderítők merülnek alá – írták. Közölték, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, szerdától a Magyar Honvédség tűzszerészei folyamatosan közreműködnek a felderítő munkákban.

Az esetlegesen talált lőszereket a honvédségi szakemberek hatástalanítják,

az egyéb, mozgatható fémtárgyakat pedig a pontos felmérés után búvárok emelik ki.

A munkavégzés idejére az itt közlekedő hajókat elterelik, és időszakosan hajózási zárlatot is elrendelnek. A zárlat alól a munkálatokban részt vevő felderítő, honvédségi és vízirendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek. A Lánchíd környezetében lévő területek fém- és lőszermentesítési munkái több ütemben történnek és előreláthatólag összesen másfél hónapig tartanak. A BKK emlékeztetett, a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező, az A-Híd Zrt. április 16-án vette át a teljes munkaterületet. Ezzel egyidőben a pesti oldalon lezárta a gyalogos aluljárót, a budai ugyanakkor június közepéig még nyitva marad, addig a közúti forgalom, így a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok is zavartalanul közlekednek a Lánchídon.

Ingyenes utazás

A Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a buszokon a híd teljes lezárásáig. A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

A Lánchíd felújítása során a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik,

a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják. A megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják.

A kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik, továbbá új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel. A pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat is felújítják, gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között, valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket. A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. „Cél, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon – a megszépült Lánchidat” – írta a BKK.

(MTI)

Fotó: bkk.hu

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt keresik?
És most új felfedezésként akarják tálalni?

"A hatóságok a rendszerváltás óta tudnak a roncsokról.

A Szabadság híd tövében egy, a második világháborúban elsüllyesztett német lőszerszállító uszályt, és egy magyar csendőrmonitort rejt a hullámsír. A hatóságok mindezt 15 éve tudják, a kiemelés mégsem fontos senkinek. Pedig a holttesteken kívül csaknem 700 tonna lőszer fekszik a mélyben, amely ha berobbanna, lehet, hogy a Kálvin térig mindent letarolna a pesti belvárosból."

https://www.divecenter.hu/hir/..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés