Másodfokon is sajtópert nyert az Átlátszóval szemben a Transzparens Újságírásért Alapítvány

2021. május 13. 17:01
Az Átlátszó 2020-ban valótlan tényállításokat tartalmazó cikket írt az alapítványról és annak francia társszervezetéről.

Az Átlátszó.hu 2020 januárjában azt állította, hogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány francia társszervezete – az Observatoire des journalistes et de l’information médiatique (OJIM) – a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurája és társai nevéhez fűződik. Az alapítvány ezért úgy döntött, hogy a tudatos médiafogyasztásért és átláthatóságért való munkájuk részét képezi a saját jó hírük védelme is, így a párizsi székhelyű társszervezetükkel együtt pert indítottak az Átlátszó ellen. Ezt a pert másodfokon a francia szervezet 2020. novemberében megnyerte.

„Az Átlátszó az egyébként szükségtelen objektivitás álca mögött politikailag elfogultan járt el, amikor a minket támadó anyagot összeállította”

nyilatkozta korábban ezzel kapcsolatban lapunknak Chollet, hozzátéve: az ítélet az OJIM magyarországi csapatának komoly reputációt jelenthet.

Most a Transzparens Újságírásért Alapítvány keresetével kapcsolatban is ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék, melyben kimondta: az Átlátszó valótlanul állította, hogy az Ojim.hu-nak külföldi tulajdonosa van és hogy Claude Chollet volt az Ojim.hu egyik tulajdonosa.

„A két ítélet együttes értelmezéséből világosan látszik, hogy annak a lejáratás és hiteltelenítés céljából megírt cikknek a tényállításai, amelyben az Átlátszó először a francia társszervezetünket próbálta a francia szélsőjobbhoz kötni, majd ezen keresztül alapítványunkat is, valótlanok voltak” – áll az alapítvány közleményében.

Az „Egymásra talált a francia szélsőjobb és a magyar kormánypropaganda az újságírók lejáratásában” című cikket Bőtös Botond írta. Ő volt az, aki korábban azt írta: „Bízom abban, ha megbuktok néhány napig még nem áll vissza a demokrácia és az ilyen alakok testét az árokpartról lapátolják fel egy IFA-ra!!!! Megráztátok, de már nem a pofonfát!”

 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés