Másodfokon is sajtópert nyert francia társszervezetünk az Átlátszóval szemben

2021. január 22. 09:25

Magyarországon nyert sajtópert egy külföldi szervezet magyar sajtótermékkel szemben.

2021. január 22. 09:25
Transzparens Újságírásért Alapítvány

„Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Átlátszó.hu 2020 januárjában valótlan állításokat tartalmazó cikket közölt alapítványunkról és annak francia társszervezetéről. Akkor úgy döntöttünk, hogy a tudatos médiafogyasztásért és átláthatóságért való munkánk részét képezi a saját jó hírünk védelme is. Így a párizsi székhelyű társszervezetünk pert indított az Átlátszóval szemben, mert a portál azt állította, hogy az Observatoire des journalistes et de l’information médiatique (OJIM) médiafigyelő weboldal ötlete Jean-Yves Le Gallou politikus, a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurája és társai nevéhez fűződik, valamint azt is, hogy Jean-Yves Le Gallou és PhilipeMilliau részt vett az Ojim.fr elindításában. Az elsőfokú ítéletet tavaly nyáron hozta meg a bíróság, amelyben helyt adott a francia partnerünk által benyújtott keresetnek. Végül 2020. november 4-én másodfokon is megnyertük a sajtó-helyreigazítási pert az Átlátszóval szemben, ezzel jogerős ítélet született az ügyben.

A célunk mindezzel az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az álhírek veszélyére és a médiatudatosság jelentőségére. Az Átlátszó valótlanul próbálta szélsőjobboldalisággal megvádolni a francia társszervezetünket, de ez sajnos nem egyedülálló jelenség. A szekértábor-logika és az eltérő vélemények megbélyegzése elmozdíthatatlan gátat vet a konstruktív párbeszéd kialakítása és a hazai közbeszéd szintjének emelése elé.

Azzal, hogy a bíróság helyreigazításra kötelezte a magát »független oknyomozó« újságnak tartó Átlátszó.hu-t a rólunk írt »Egymásra talált a francia szélsőjobb és a magyar kormánypropaganda az újságírók lejáratásában« című cikkel kapcsolatban, az egész európai újságírás számára fontos precedenst teremtett: Magyarországon nyert sajtópert egy külföldi szervezet magyar sajtótermékkel szemben. Ez fontos mérföldkő lehet abban a folyamatban, hogy a jövőben egyre kevésbé lehessen külföldi szereplőkre hivatkozva valótlanságokat közölni a hazai médiában.

A Transzparens Újságírásért Alapítványt azért hoztuk létre, hogy felépítsük Magyarországon a médiatudatosság kultúráját, közelebb hozzuk az újságírók személyét az olvasókhoz, átláthatóvá tegyük a média működését és harcoljunk az álhírek ellen. A fenti, immár végleges precedens értékű ítélet megerősített minket abban a tudatban, hogy ennek a munkának van értelme. Alapítványunk francia társszervezetével a médiatudatosság nevében tovább fog küzdeni az ilyen és ehhez hasonló valótlan médiatartalmak ellen. Szigorúan tényekkel fogunk dolgozni egy tisztességesebb újságírás létrehozásáért.”

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sgyuri
2021. március 30. 17:55
Itt van ennek a "független" bandának egy független és "objektív" cikke. Nem elég nácinak lenni, de el is kell viselni ha ezt valaki felismeri !
tacsi90
2021. január 22. 10:10
és hány sajtópert vesztettetek már el? Azt valahogy sosem írjátok ki, csak ha évente megnyertek 1-2... A sajtóperek 99%-át bukjátok baszki:))))
Mich
2021. január 22. 09:34
Az Átlátszó.hu átlátszóan hazudik. Most már papírjuk is van erről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!