Így működik az izraeli Vaskupola

2021. május 12. 15:24
Izrael Vaskupola légvédelmi rendszere éjjel elfogta a Gázai övezetből indított rakétákat. Több fegyveres csoport, több mint 100 rakétát lőtt ki kedd este Gázából Izrael felé – közölték az enklávét irányító Hamász illetékesei.

A Vaskupola (héberül : כִּפַּת בַּרְזֶל , kippat barzel) egy mobil, minden időjárási körülménynek megfelelő légvédelmi rendszer, amelyet a Rafael Advanced Defense Systems és az Israel Aerospace Industries fejlesztett ki. A rendszert úgy tervezték, hogy elfogja és megsemmisítse a rövid hatótávolságú rakétákat és tüzérségi lövedékeket, amelyek pályája izraeliek által lakott területre vezethet. Izrael azt reméli, hogy növelni tudja a Vaskupola hatótávolságát a jelenlegi maximum 70 kilométerről 250 kilométerre és képessé teszi arra, hogy egyszerre két irányból érkező rakétákat is képes lesz lekövetni. 

A Vaskupolát elsőként  2011. március 27-én telepítették Beersheba közelében

Első éles bevetésén, 2011. április 7-én, a rendszer sikeresen elfogta a Gázából elindított BM-21 típusú rakétákat. 2012. március 10-én a The Jerusalem Post arról számolt be, hogy a rendszer a Gázából indított rakéták 90%-át lelőtte, amelyek egyéb esetben lakott területeken landoltak volna. 2012 novemberéig – működése első évében – a hivatalos nyilatkozatok szerint több mint 400 rakétát hatástalanított, míg

2014 novemberéig az országszerte telepített Vaskupolák több mint 1200 rakétát fogtak el.

A rendszert nagy sikerrel vetették be 2019-ben a szír polgárháború során a Hezbollah egységei ellen. Jelenleg a rendszer tengeri alkalmazását tervezik, már két, hadihajó által szállítható modell is elkészült, mellyel Izrael földközi-tengeri vizeit tudnák védeni, a Barak 8 rakétarendszerrel együtt. 

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Furcsállom is, hogy Obamával ellentétben Kamala még nem kapta meg a béke Nobel-díjat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés