Gyurcsányozni ér

III. évfolyam 19. szám | Első karakter
2021. május 13.

Kacsoh Dániel

Orbán Viktor nem érti ezt a világot – magyarázta a ma épp Tamás Gáspár Miklós és Hadházy Ákos által bojkottált ATV stúdiójában Dessewffy Tibor szociológus a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökségi tagjának, Kálmán Olgá­nak egy 2014. októberi estén. A „független” elemző és a „független” műsorvezető az internetadó elleni tüntetések kapcsán arról értekezett, hogy hamarosan túlcsordul az elégedetlenség, és bukik a kormány. Nem így történt.

Miután néhány évre rá a Fidesz–KDNP bukás helyett zsinórban a harmadik kétharmadot húzta be a választáson, gondolhatnánk, a Székely himnuszt középszerű műdalnak nevező Dessewffy következtetéseire aligha kíváncsi bárki is. Csakhogy ez a legkevésbé sincs így: az ELTE oktatója számos vállalkozáson keresztül továbbra is őrzi a gyurcsányi lángot, minden valószínűség szerint ma is az egykori miniszterelnök legszűkebb holdudvarához tartozik.

Akárcsak Ficsor Ádám, aki még harmincéves sem volt, amikor 2009-ben titkosszolgálatokat felügyelő miniszteri tisztségbe került – igaz, csak rövid időre –, vagy éppen Szigetvári Viktor, aki szociként kezdte, majd Bajnai Gordon kudarcos visszatérése körül bábáskodott, ma pedig a háttérben ügyködik, alighanem a reménybeli balos sikerek lelkes kovácsaként.

Sokszor megkapja a jobboldal, hogy minek gyurcsányozik. Hiszen a DK csak egy a hatpárti összefogás szereplői közül, és elnöke nem is pályázik már közhatalmi funkcióra, ehelyett feleségét küldi a csatatérre, akinél ráadásul a párbeszédes Karácsony Gergely és a jobbikos Jakab Péter is népszerűbb. Ergo felesleges túlmisztifikálni Gyurcsány Ferenc személyét. A következő lapokon olvasható összeállításból azonban kitűnik: ez legfeljebb valamiféle álca.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés