Egy DK mind felett – gyurcsányi térfoglalás a baloldalon

2021. május 13.
Közgyűlési többség Budapesten, bizalmi emberek a fontosabb pozíciókban és nemzetközi céghálózat is erősíti Gyurcsány Ferenc befolyását. Bemutatjuk a DK-s birodalom főszereplőit és segédcsapatait.

Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban.

„Én valójában a következő kormány programjával, személyi felállásával, a többi ellenzéki párttal és mozgalommal töltöm az életemet kora reggeltől késő estig” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Telex újságírójának tavaly decemberben, utalva az ellenzéki térfélre gyakorolt befolyására is. Ha a 2019-es önkormányzati választás óta eltelt időszakot nézzük, a volt miniszterelnök, illetve köre az informális egyeztetéseken túlmenően azért csinált mást is, a ténykedését nagyjából úgy tudnánk egy szóban összefoglalni: térfoglalás.

Ehhez persze mindenekelőtt szükség volt a korábbinál jóval nagyobb szeletet kihasítani az ellenzéki tortából, vagyis növelnie a támogatottságát. Ezen a téren a 2019-es európai parlamenti választáson szerzett négy mandátummal tudott látványosan előrébb lépni a többiek rovására. Ezt követte a helyhatósági választás, amelynek nyomán az exkormányfő ismét jelentősen növelhette a befolyását a Jobbikkal erősödő baloldalon. Nézzük a fonto­sabb lépéseket.

Befuccsolt pártépítés. Szigetvári Viktor, Juhász Péter és Székely Sándor az Együtt 2014. nyári tisztújítását követően. <br> Fotó: MTI / Kovács Attila

Czeglédy, Draskovics, fővárosi többség
Üzenetértékű húzás volt a DK részéről, hogy a büntetőperrel szembenéző Czeglédy Csaba az ellenzék által meghódított több önkormányzatnál megbízásokat kapott, például Erzsébetvárosban és Újbudán. Ezek miatt még a szövetséges pártokkal is hajlandók voltak tengelyt akasztani Gyurcsányék; hiába tiltakozott például a Momentum, a szerződések maradtak. Vagyis a napnál világosabban kiderült: amit Gyurcsányék eldöntenek, az nagyjából úgy is lesz. Márpedig a jogász személye kifejezetten fontos a volt miniszterelnöknek, még családi cége is kölcsönzött neki korábban pénzt, ha pedig megnyeri az előválasztást, az időlegesen bizonyosan mentelmi jogot jelent majd neki.

Aztán ott van a 2019-es ősz legnagyobb ellenzéki skalpja,  a Fővárosi Önkormányzat. Hiába nem Kálmán Olga lett végül a balos főpolgármester-jelölt, hanem a párbeszédes Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és emberei lényegében beköltöztek a városházára. Érdemes kiemelni Draskovics Tibort, akit a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjává választottak. Draskovics a Gyurcsány-kormány pénzügy-, majd a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli minisztere, később igazságügyi és rendészeti minisztere volt. Ott van a tűz közelében mások mellett a Karácsony Gergely kampányát vezető Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke, államtitkára is, aki a BVH Budapesti Városüzemeltetési Holdingnál lett igazgatósági tag.

Ha a Gyurcsány-faktort nézzük, s maradunk a fővárosnál, külön említést igényel Draskovics személyén túl is a BKK, ahol bő egy év alatt már a negyedik vezérigazgatót nevezte ki a vélhetően kényszerpályán mozgó Karácsony. A főpolgármester választása tavaly novemberben az addig a városüzemeltetési holdingot vezető, korábban Bajnai Gordon kabinetfőnökeként is ténykedő Walter Katalinra esett. Az ő elődje pedig az a Varga Ivett volt, akinek a korábban szintén a BKK-nál dolgozó élettársa zaklatási ügybe keveredett, ám sajtóinformációk szerint sokkal inkább azért kellett távoznia, mert egy sajtóközlemény kiadása kapcsán összetűzésbe került Draskoviccsal, és alulmaradt.

Nagyobb felbontáshoz kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Ugyancsak Budapesthez kapcsolódó, a volt kormányfő befolyását erősítő húzás volt, hogy a múlt év elején sikerült megszereznie a DK-nak két MSZP-s veteránt, Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármestert. Ebből az következett, hogy Gyurcsányéké lett a legnagyobb baloldali frakció a közgyűlésben.

Ahogy Tarlós István volt főpolgármester a lapunknak adott interjúban fogalmazott: „Faktum, hogy amit Gyurcsány Ferenc nem akar, azt Karácsony Gergely képtelen átvinni a közgyűlésen. A városházi hírekből pedig az következik, nagy a valószínűsége annak, hogy Gy. Németh Erzsébet nem a főpolgármestert tekinti tényleges felettesének.”

A DK súlyát növeli, ez esetben leginkább az MSZP rovására, hogy az érdekvédelmi szférából is maga mellé csábított több emblematikusnak mondható figurát, például Dávid Ferencet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének korábbi főtitkárát, Nemes Gábor egykori BKV-szakszervezeti vezetőt, legutóbb pedig Kordás Lászlót, a százezer tagot számláló Magyar Szakszervezeti Szövetség első emberét. Kordás László kiállt Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltsége mellett, a bejelentés szépséghibája csupán annyi, hogy ehhez nem kért testületi felhatalmazást.

Nemzetközi cégháló bizalmi emberekkel
Mindezeknél is nagyobb jelentősége van annak a céghálózatnak, amelynek kiépítésébe Gyurcsányék már évekkel ezelőtt belefogtak, s amelynek célja az internetes nyilvánosság megszerzése-megszervezése a klasszikus internetes felületeken és a közösségi médiában egyaránt. Egyetlen másik ellenzéki párt sem bír hasonló befolyással ezen a téren, aminek alighanem a háttértárgyalásokon is nagy jelentősége van, az átfogó projekt főszereplői pedig egytől egyig a DK elnökének bizalmi köréből kerülnek ki.

Április közepi indulása óta lapzártánkig mintegy 12 millió forintot költött hirdetésre a Facebookon az Erősítő nevű vadiúj honlap. A kifejezetten ellenzéki üzeneteket közvetítő felület nem készít saját tartalmat, vállaltan mások cikkeit, anyagait dolgozza fel, majd hirdeti meg a közösségi médiában. Nem kevés pénzért. Az elképzelés lényege az egyébként impresszum nélküli felületen olvasható bemutatkozás szerint a következő lenne: „Ha neked, mint olvasónak, szívügyed egy társadalmi, közéleti, kulturális téma, de nem tudod, hogyan hívhatnád fel sokkal több ember figyelmét rá, akkor jó helyen jársz, az Erősítő tud neked segíteni a hangosításban.”

Csakhogy az Erősítőn, illetve Facebook-oldalán kizárólag az éppen aktuális baloldali narratívába illeszkedő cikkek népszerűsítése zajlik. Jelenleg harminc „független hírforrást” követnek, és tervezik továbbiak bevonását. A szemlézett lapok nem teljes listája: 24, Telex, HVG, 444, Magyar Hang, Válasz Online, Szeretlek Magyarország, Átlátszó, G7, Qubit, Direkt36, Media1, Mérce, Mfor, Szabad Pécs, Kecsup, Debreciner, Veszpresszó. Az érintetteket megkerestük, mit szólnak ahhoz, hogy a jelek szerint kéretlenül is felhasználják tartalmaikat egy Gyurcsány Ferenchez köthető oldalon, ám nem kaptunk választ.

Ficsor, Szigetvári és Dessewffy személyében közös, hogy a 2010 előtti – és részben utáni – balliberális politikai elit tagjai”

Bizony, az új revolverhonlap mögött is a DK-elnök személye sejlik fel. Ez ugyan nem derül ki a tájékoztatóból, ahogy az sem, milyen anyagi forrásból működik az oldal, ám az igen, hogy az alighanem a jövő évi választási kampányra kifejlesztett felület adatkezelője egy Észtországban, Tallinnban bejegyzett cég, az Amplify App OÜ. Ezt a vállalkozást ugyanarra a címre jegyezték be decemberben, mint a több száz milliós forgalmat lebonyolító DatAdat OÜ vállalkozást (erre még visszatérünk). Az Amplify (magyarul erősítő) hivatalos képviselője, ügyvezetője Dessewffy Tibor szociológus, az Átlátszó korábbi meghatározása szerint a „Gyurcsány–Bajnai-korszak emblematikus agytrösztje”, a Demos Magyarország Alapítvány egykori vezetője, s őt találjuk az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontjának az élén is.

Dessewffy Tibor régi harcostársa a Gyurcsány házaspárnak <br> Fotó: MTI / Soós Lajos

Adatgyűjtés, elemzés, profilozás
Korábban a Magyar Nemzet számolt be részletesen arról, hogy óriási választói adatbázist építenek Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz köthető hazai és külföldi vállalkozások, a csatasorba állított cégek közül pedig talán az említett észt­országi cég azonos nevű magyarországi leányvállalata, a DatAdat Professional Kft., amelynek ügyvezetője Ficsor Ádám korábbi polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. Szintén felelős pozícióban van Szigetvári Viktor korábbi államtitkár, egykori MSZP-s kommunikációs stratéga, illetve tulajdonos részben maga Bajnai Gordon – igaz, ő áttételesen, az EBIT Consulting Kft.-n keresztül – és persze Dessewffy Tibor. Ficsor, Szigetvári és Dessewffy személyében tehát közös, hogy a 2010 előtti – és részben utáni – balliberális politikai elit tagjai, és mindhárman a korábbi kormányfő közvetlen tanácsadói, munkatársi, bizalmi köréhez sorolhatók.

E ponton érdemes felidézni a további előzményeket: a Dessewffy-féle egyetemi kutatóközpont környékén, pontosabban egy, a „Facebook-használati szokások és a személyiségmintázatok összefüggéseire vonatkozó” felmérés adatkezelőjeként 2017-ben tűnt fel a Smart Data Solutions Kft., Ficsor Ádám és Dessewffy Tibor cége, amely mások mellett a DK-s Niedermüller Péternek is dolgozott, amikor a jelenlegi polgármester még európai parlamenti képviselő volt.

A szövevényes cégháló részben bizonyosan a Gyurcsány-párt közpénzből származó bevételeiből tartja fenn magát”

Ennek a Smart Datának ma már Suga Gábor Patrik a tulajdonosa, aki két másik vállalkozásával, a Marketing and Analytics Kft.-vel és a FerWolf Team Kft.-vel összesen több tíz millió forintos megbízásokat teljesített a DK-frakció megrendelésére. A HVG még tavaly írt arról, hogy a Demos jogutódja, az ugyancsak Dessewffy Tibor által alapított Big Data Analytics Kft. 2019-ben 32,9 millió forintért szervezte a DK-s képviselők közösségi médiában való megjelenését. Egy 2016. októberi esemény meghívójának tanúsága szerint a Big Data alkalmazottja volt egyidőben maga Ficsor Ádám is. Az SPG Analytics Kft. ugyanerre, illetve ezt kiegészítő feladatokra kapott 38,5 millió forintot. E vállalatot korábban szintén Suba Gábor Patrik vezette.

E szövevényes cégháló tehát részben bizonyosan a Gyurcsány-párt közpénzből származó bevételeiből tartja fenn magát.

Akcióban az Ez a lényeg
És itt érkezünk el egy újabb, szintén az exkormányfő befolyását jelző vállalkozáshoz, ez pedig az EagleEye-Marketing Kft. E cég ifjabb Páva Zoltáné, s ugyancsak tízmilliós nagyságrendben kap megbízásokat a DK-frakciótól. Sőt, immár a párt adatkezelési tájékoztatójában is feltűnik, mégpedig a DatAdat OÜ helyén. A Tallinnban bejegyzett vállalkozás korábban, például a párt kínai vakcinák ellen indított petíciója idején még szerepelt a dokumentumban, ám azt követően, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke lapunknak ezt aggályosnak nevezte, a jelek szerint lecserélték.

A DK a nyilvánosság elérése terén sem engedi ki kezéből a gyeplőt”

Jóval fontosabb szerep jut ifj. Páva másik vállalkozásának, az Oraculum 2020 Kft.-nek, amely jelen állás szerint az Ez a Lényeg nevű ellenzéki gerillaportál felelős kiadója. Ifjabb Páva Zoltán a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia, és személyes nexusa van a balliberális felvilággal: 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt. A szocialista kötődés ellenére immár az MSZP-ben is kifejezetten Gyurcsányhoz közel álló oldalként tekintenek a 2019-es önkormányzati választás előtti kampányban feltűnő, virtigli ellenzéki narratívát, olykor kifejezetten vállalhatatlan tartalmat közvetítő Ez a Lényegre. A portálnak helyi települési és megyei aloldalai is vannak, a közösségi médiában pedig százmilliós nagyságrendben költ hirdetésre.

Az Ez a Lényeghez olyan ügyek kötődnek, mint hogy hírbe hozták Gulyás Gergely és Koncz Zsófia fideszes képviselőt, amiért a kancelláriaminiszter be is perelte a honlapot. Tavaly decemberben az akkor koronavírus-fertőzéssel épp az életéért az intenzív osztályon küzdő Aradszki András KDNP-s politikuson gúnyolódtak. Azt írták: a „szenteskedő” képviselő „lapít” a Szájer-ügyben. Aradszkinak nyilván esélye sem volt reagálni.

Kiszervezett vállalkozások. Észtország fővárosa kedvelt cégalapítási helyszíne a magyar baloldal háttérembereinek <br> Fotó: MTI / Földi Imre

További észtországi alapítások
Térjünk vissza egy rövid kitekintésre még Észtországba, ahol nem csupán a DatAdat OÜ-t és az Amplify OÜ-t jegyezték be Gyurcsány Ferenc bizalmasai. Izgalmas lehet a Szigetvári Viktor által alapított, tavaly januárban bejegyzett Datapraxis OÜ is, miután vezetésében megjelent a Soros-hálózat egy régi kulcsszereplője, Paul Hilder. Ő a Magyar Nemzet összefoglalója szerint az ezredfordulón társalapítója volt a Soros-pénzből felhúzott, a nyílt társadalom elképzelésre utaló Opendemocracy.net elnevezésű internetes felületnek, ezt követően pedig négy évet dolgozott kampányigazgatóként a szintén a milliárdoshoz köthető, Avaaz.org nevű platformnál, amely 2018-ban a magyar választáson tömeges, célzott internetes hirdetésekkel támogatta az ellenzéket.

A szintén észtországi Datapraxis vezetésében megjelent a Soros-hálózat egy régi kulcsszereplője is”

Saját honlapja szerint a Datapraxis célja elsősorban adatgyűjtéssel, „választói törzsek” meghatározásával, üzenetek tesztelésével, kutatással, végül pedig a választók célzott megszólításával segíteni az ügyfeleket. Dessewffy Tibor emellett egy Webpredict OÜ nevű céget is bejegyeztetett még tavaly, amely éppen munkatársakat toboroz. Ez a vállalkozás igencsak titokzatos, egy honlap szerint mesterséges intelligencia segítségével segít megkeresni a „valódi értelmet az információs káoszban”.

A fentiekből egyenesen következik: amellett, hogy fontos és szimbolikus pozíciókat szerez, illetve az ellenzéki térfélen informálisan nyomul, a Gyurcsány-párt a nyilvánosság elérése terén sem engedi ki kezéből a gyeplőt. A volt miniszterelnökhöz köthető kulcsfigurák cégalapításokkal és egyéb tevékenységgel is segítik egykori (?) főnöküket.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért adná fel Dobrev az Apró klánnak jó pozíciót biztosító EP alelnöki pozíciót egy látszat miniszterelnökségért?

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.

Először is, Orbán Viktor fog győzni 22-ben.

Ezzel együtt érdekelne, hogy a front túloldalán, a FIDESZ-KDNP részéről milyen erővektorok állnak, ki a felelős a "kihangosításért", mindez miért folyik alapjáraton, profik nélkül.

Az általad bélférgeknek nevezettekből sajnos nagy a felhozatal az itt kommentelő ellenzékiek soraiban, s persze a buta, tájékozatlan, félműveltekből, önálló gondolkodásra képtelen gyökértelenekből, rasszistákból is. De ne foglalkozz velük, ne reagálj ezekre a primitív provokációkra, 22-ben a normalitás, a konzervatív értékrend fog győzni, a felelősen gondolkodó, itt élő cigányok, németek, szlovákok, horvátok, románok, ruszinok, szerbek, lengyelek, görögök, magyarok bölcsességének köszönhetően.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés