Az egészségügy a történelmi terhelés mellett sem ingott meg

2021. május 12. 11:14

Kásler Miklós
Origo
A baloldal több okból is tudatosan építette le kormányzása idején az állami egészségügyet. Interjú.

Sikerült-e orvosolni a korábban meglévő szakemberhiányt?

A baloldal több okból is tudatosan építette le kormányzása idején az állami egészségügyet, ezzel több ezer orvost és ápolót kényszerítve az ország vagy a pálya elhagyására. Ennek következményeit máig érezni. A megváltozott viszonyok és az elmúlt évek béremeléseinek köszönhetően azonban újra vonzó az egészségügyi pálya, és sokan hazajöttek, így jutott túl sikerrel az egészségügy minden rétege a rendkívüli megterhelést jelentő időszakon is. Az ellátórendszer egy másodpercig nem ingott meg, és minden fertőzött beteget sikerült ellátni. Mindez azt mutatja, hogy a szociálliberális kormányok politikája következtében kialakult szakemberhiányt sikerült olyan módon pótolni, hogy a magyar egészségügy helytállása biztosított legyen. 

Az ápolók utánpótlása tekintetében érdemes megemlíteni a pályaválasztást támogató ösztönzőket is. Ennek jegyében például egy 4,4 milliárd forint keretösszegű programban, várhatóan 3200 tanuló részesülhet ösztöndíjban. Emellett kiemelkedik a Mihalicza-ösztöndíj, amely keretében az érintett hallgatók akár 640 ezer forintot kaphatnak félévenként.

(...)

Elképzelhetőnek tartja, hogy 2022 után is folytatódik az egészségügyi bérek emelése?

Meggyőződésem, hogy a kollégáim akkor tudják megfelelően elvégezni a munkájukat, ha az életüket nem az anyagi szűkösség kihívásai nyomasztják. Csak így képesek szakmailag megfelelő munkát végezni, így tudja magát megfelelően kipihenni, tovább képezni, hogy a kor legmodernebb eljárása szerint gyógyítson. A nemzeti kormányok szakmapolitikáját is ez a szempont határozza meg. Ezt az elmúlt években bebizonyítottuk: 2010 óta folyamatosan megújulnak a kórházak, a rendelők, emelkednek az orvosi és ápolói bérek. Magyarország a járvány elleni egészségügyi védekezésben is példaértékűen teljesít, a magyar oltási program pedig Európa egyik legjobbja.

Megtörtént a magán- és a közegészségügy rendezett szétválasztása?

Ez egy hosszú folyamat, amiben még nem alakultak ki a rendezett viszonyok. Konzekvens ember vagyok, így a korábbi véleményemen nem változtatok. Szükség van köz- és a magánegészségügyre is. Az állami ellátórendszert nem tudja kiváltani a magyar magánegészségügy. A bonyolult komplex kezeléseket és beavatkozásokat továbbra is az állami ellátórendszer fogja végezni. Annak a megítélése, hogy mire vállalkozik egy magánorvos, felelősségteljes döntést igényel. A magyar emberek érdeke, hogy tiszta viszonyok legyenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A traktorosok megfutamodtak, mondta gyurcsányi a gazdatüntetés után...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés