A belpesti értelmiség hét főbűne – Saját magunk hatása alá kerülés

2021. május 11. 19:00

Kurtz ezredes
Kontra
Már a leendő tárcákat is osztani kezdik maguk között, amikor kijózanító pofonként megérkezik az újabb kétharmad.

„A korábbiakban kitárgyalt mindenhez is értés egyenes következményeként a belpesti értelmiség időről időre saját óriási tudásának foglyává változik, és a világról alkotott hihetetlenül fantáziadús képét a valóságnak kezdi érzékelni. Nincs annál szórakoztatóbb, mint amikor időről időre megjelenik a valóság, és kidurrantja ezt a fantáziadús képet. Ilyenkor a belpesti értelmiség döbbenten néz maga elé, és nem érti, hogy aztán az egészből semmit sem tanulva jövő héten ugyanott újrakezdje az egészet.

Ilyesmi persze rendszerint valami komolyabb választás vagy népszavazás alkalmával történik, melyek előtt jó néhány hónappal már elkészül az alternatív valóságból összetákolt belpesti piramis. A középkori babonákat, mindenféle vallási marhaságokat megvető  belpesti értelmiség ilyenkor ujjong, és halál komolyan elhiszi, hogy Márki-Zay Péter képében tényleg a messiást küldte Hódmezővásárhely népe, hogy végre bukhasson 0rbán.

Már a leendő tárcákat is osztani kezdik maguk között, amikor kijózanító pofonként megérkezik az újabb kétharmad, amit kezdetben letargikusan fogadnak, majd duzzogva az utcára vonulnak tüntetni az eredmény ellen. 

Önmaguk alá azonban nem csak ilyenkor és messze nem csak aktuálpolitikai kérdések során kerülnek. Legyen az saját maguknak tartott tornaóra anyuci kisszobájában, közéleti műsor valamelyik önmaguknak fenntartott csatornán, vagy szerenád a saját erkélyük alatt, a belpesti értelmiség legjava magabiztosan szállítja ugyanazt a minőséget.

A legjellemzőbb talán a mindig napszemüvegben főszerkesztő médiafenegyerek, akinek egy gyászhír hallatán legelőször is saját maga jut eszébe, hiszen egyszer megtisztelte az elhunytat azzal, hogy közös fényképet készíthetett vele, amit erre a jeles alkalomra természetesen meg is oszt velünk, egyszeri földi halandókkal. Az a muciológus se volt semmi, aki önmagát méltatva hosszas elemzésében rájött, hogy a csehek miért sikeresebbek individualizmusuk révén a magyaroknál.”

Nyitókép: Tamás Gáspár Miklós filozófus beszél az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla demonstrációján a budapesti Kálvin téren 2013. március 17-én. A civil egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett hívta össze a tüntetést a „tisztességes kormányzásért” .MTI Fotó: Beliczay László

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol a hét pont?

Kivéve, ha nem.
Kéri tudja miről beszél:
"Van kétmillió ember Magyarországon, aki a rendszerváltás nyertese. Egy részük az MDF, mások a Horn, Medgyessy vagy a Gyurcsány korszak alatt szedtek össze kisebb-nagyobb vagyont." (Népszava, 2018. április 10.)

Értem, hogy fáj a megállapítása, dehát az egyértelműsége kulcsa a vagyon szó.
És a spontán privatizációt nem is említette, ami még a kommunisták alatt kezdődött, kívül a Kéri által említett időszakon.
Lehet, hogy nem éltél akkor Magyarországon?

Röviden: rabulisztika (a rabbi szóból?).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés