Itt nézheti, hol repül épp a kínai rakéta!

2021. május 8. 21:50
Kövesse nyomon élőben az elszabadult kínai rakéta útját!

Mint arról beszámoltunk, április 29-én lőtték ki a kínai Hajnan tartományból a Long March 5B névre keresztelt rakétát. A misszióba hiba csúszott, és a rakéta kontrollálatlanul tér vissza a Földre: a 21 tonnás rakéta több része is be fog csapódni a földbe, de azt még nem lehet megmondani, hogy pontosan hova, Dél-Amerikától Európáig és Afrikáig bárhol megeshet.

Számítások szerint a kínai rakéta valamikor a hétvége folyamán csapódhat be. A tudósok folyamatosan monitorozzák a rakéta pályáját, és körülbelül hat órával a becsapódás előtt tudják megmondani a pontos helyét.

A fenti élő videón követhető, épp hol repül. A YouTube-on itt érhető el a videó.

Jonathan McDowell asztrofizikus a lap megkeresésére elmondta, nagy esélyt lát arra, hogy a rakéta jelentős része az atmoszféra és a súrlódás martalékává válik és elég, azonban még így is nagyobb darabokra hullhat, becsapódáskor pedig sérüléseket okozhat. A szakértő emlékeztet: Kínából korábban már fellőttek egy ilyen rakétát, amelyről vasrudak szakadtak le. A részek Elefántcsontpart egyes épületeiben okoztak károkat, csak a szerencsén múlt, hogy nem történt emberi tragédia is az incidens közben.

A Föld nagyjából háromnegyedét tengerek és óceánok borítják, ezért nagy esély van arra, hogy érintetlen vízfelületre esik le a rakéta és az alkatrészei, ám McDowell szerint ez sem biztos.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés