Ferenc pápa szerint a nacionalizmus az „individualizmus vírusának” egyik variánsa

2021. május 8. 14:39
Ferenc pápa az oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése mellett foglalt állást.

Mindenki számára biztosítani kell, hogy hozzáférhessen a vakcinához – mondta a katolikus egyházfő a Vax Live nevű jótékonysági koncert nézőihez címzett videóüzenetében. A koncert célja, hogy megünnepelje a reményt, amelyet a koronavírus elleni vakcinák jelentenek az emberek számára, és támogassa az oltóanyagok eljuttatását a rászorulókhoz. A koncertet május 2-án vették fel a Los Angeles-i SoFi stadionban, és vasárnaptól tekinthető meg több felületen. Üzenetében Ferenc pápa kiemelte: a társadalomnak olyan gyógyírra van szüksége, amely nemcsak a tüneteket, hanem a baj gyökereit is kezelésbe veszi.    

Individualizmus, nacionalizmus

A beteg gyökerek közé tartozik az individualizmus vírusa, amely közönyössé teszi az embereket mások szenvedésével szemben – hívta fel a figyelmet.

Ennek a vírusnak az egyik variánsa a nacionalizmus, amely megakadályozza például az oltóanyagok nemzetközi elosztását.

Egy másik variánsa az, amikor a piac vagy a szellemi tulajdon törvényeit feljebbvalónak tartjuk a szeretet és az emberiség egészségének törvényeinél” – tette hozzá. A katolikus egyházfő – mint korábban már többször – egy „befogadó, igazságos és fenntartható gazdasági modell” szükségességét hangsúlyozta. „A világjárvány mindannyiunkat válságba taszított, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nem leszünk már ugyanazok, mint a krízis előtt” – mutatott rá. „Vagy jobban, vagy rosszabbul jövünk ki belőle” – tette hozzá.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert amióta megválasztották, nem járt Argentínában.
Minden pápa felkereste a hazáját a megválasztása után.

Ez a pápa a vilagbol van es szereti ot a vilag.
Akit Isten, Jezus valaszt, azt a vilag gyuloli.
Ennyi a kulonbseg.

Mondjuk nem tudom, mennyire kellett ezt most a pápának forszírozni. India pl. szemlátomást jobban járt volna némi vakcinanacionalizmussal, mint azzal, hogy eladta mindenkinek a cuccost, és most rárobbant a járvány...

Másrészt Magyarország pl. olyan 20-25 millió személynek elegendő vakcinát vásárolt (igen helyesen, hangsúlyozom!) Mi mást tudunk vele majd kezdeni, mint hogy eladjuk vagy elajándékozzuk? Hová? Hát a harmadik világba. Jó, utóbbiban csak egy kicsit reménykedem, talán valamennyit tényleg...Nemzeti sajátságok megőrzése-fejlesztése mellett a népek közösségébe való szolidáris beilleszkedés: ez volna az ideál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés