Félő, hogy lakott területre zuhan a kínai hordozórakéta

2021. május 8. 14:29
Tavaly egy hasonló esetben csak a csodával határos módon nem sérült meg senki.

Szombat este vagy vasárnap hajnalban lépnek be a föld légkörébe a kínai Hosszú Menetelés–5B hordozórakéta visszatérő darabjai, írja az Index. Hozzátették: az amerikai Aerospace Corporationnek a légköri belépésre és űrtörmelékre szakosodott központja (CORDS) Új-Zéland mellé lőtte be a visszatérést. Viszont a CORDS hangsúlyozza, írják, hogy ez csak feltevés, hiszen

a hordozórakéta bárhol beléphet a légkörbe.

Közben a Reuters felhívta a figyelmet, hogy a kínai hatóságok figyelmeztetést adtak ki a Hupej tartományi Sijen városra, mert részben oda tippelik a lehulló darabok becsapódását.

Tavaly már történt hasonló

Az Index emlékeztetett, hogy a Hosszú Menetelés–5B rakéta segítségével juttatta fel az űrbe Kína április végén a leendő űrállomása főmodulját. Hangsúlyozták: a fellövés után a hordozórakéta ideiglenes pályára állt, és megkezdte a „süllyedést”, de a visszatérést alapvetően a gravitációra bízták. Félő, hogy a rakéta légkörben el nem égő darabjai lakott területen is becsapódhatnak.

Bár a kínai külügyminisztérium közölte, hogy ez nagyon valószínűtlen, tavaly egy hasonló esetben, amikor egy másik Hosszú Menetelés–5B visszatért a földre, Elefántcsontparton, lakott területen hullottak le az el nem égett darabok. Több épület megrongálódott, csak a csodával határos módon nem sérült meg senki, írja az Index.

Fotó: MTI/Jin Liwang

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés