Németország a hazugság földje

2021. május 7. 8:57

Gunter Weißgerber
Magyar Nemzet
A Bundestag-választás után az uniópártok tiszta lapot nyithatnak Magyarországgal.

„A szeptember 26-i Bundestag-választás politikai mérlegkészítés lesz tíz évvel a szövetségi köztársaság balfordulata, valamint hat évvel azután az évezredes hiba után, amelyet Angela Merkel 2015-ben elkövetett. A Német Szociáldemokrata Párt máris elintézte magát, az uniópártok (CDU/CSU) pedig még a jelentéktelenségbe való zuhanás előtt állnak, amit önmaguknak okoztak.

Vajon lenyelte-e időközben a német népesség mindkettőt, a köztársaság balra fordulását és a lehetővé tett népbeáramlást? Lehetővé tette-e a 2015-ös pusztító, téves migrációs döntés utáni, világ- és éghajlatmentésnek nevezett német erkölcsterror a német állami intézményekben megvalósult súlyos bizalomrombolás elkendőzését, ezt a kifejezetten baloldali–zöldpárti kampánycélt? Sikerült-e vajon úgy beadni ezeket a témákat a németeknek, hogy újraértékeljék a prioritásaikat, és a biztonsághoz, munkahelyekhez, gazdasághoz, energiához fűződő szabadság kerüljön a politikai napirendre a tömeges bevándorlás, a német társadalom multikulturális lerombolása, a genderizmus és még sok minden más ellenében? Sikerült-e vajon minden ráció ellenében a németeket egyedül üdvözítő témaként védelmezni a világ megmentéséhez fűződő német elbizakodottságot?

Most azonban először a választási harc van soron, amely ugyanakkor a várakozások ellenére sem a személyi kérdésekben, sem a programban nem végérvényesen világos az uniópártoknál. Az Armin Laschet melletti döntés ugyanis ideiglenes lehet. Június 6-án Szász-Anhaltban új tartományi parlamentet választanak, és ha a CDU nem éri el ott a célját, akkor újra felvetődhet a kancellárjelöltségről folytatott vita. Nagy a nyomás. Az uniópártoknak kétségkívül azzal a zöldpárti bástyával szemben kell győzniük, amelynek létrejöttében szerepet játszottak. Jelenleg nem túl jók a kilátásaik. A felmérések a Zöldek előnyét mutatják. Hogyan akarnak a választási kampányban az uniópártok tematikailag előretörni? Egyelőre az Alternatíva Németországnak (AfD) kivételével minden mértékadó párt – ideértve a CDU/CSU-t is – átadta magát a világmegmentés zöldprogramjának. Nem kecmeregnek ki gyorsan ebből. Ténylegesen most a Zöldek tematizálnak.

Jelenleg az uniópártoknak nincsen választási programjuk. El kell ismerni, hogy Armin Laschet – Markus Söderrel ellentétben – nagyobb teret szentel a zöldtémák és a gazdaság összeegyeztethetőségének. Várakozó állásponton lévő CSU-párti ellenfele legutóbb zöldpopulistább volt, mint a Zöldek. A CDU-n belül Angela Merkel valószínű távozása elmozdítja a védőleplet, és könyörtelen harcokat fed fel az irányvonalért. Merkel régi ellenfelének, Friedrich Merznek a képviselő-jelöltségével az uniópártok régi gazdasági szakértelme valószínűleg visszatér a Bundestagba. Vele együtt számos más CDU-jelölt is harcba száll, akik vissza akarják kapni a CDU-jukat, illetve akik hadat üzentek a merkelizmusnak.”

(A szerző 1990 és 2005 között a szászországi SPD-képviselők vezetője, 2019-ben kilépett a Német Szociáldemokrata Pártból)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés