Müller Cecília: Napról napra csökken az aktív fertőzöttek száma

2021. május 7. 13:50
Oltásra 4,813 millióan regisztráltak, az oltásra jelentkezés nem egyenletes, de folyamatos – ismertette pénteken az országos tisztifőorvos.

A kedvező járványügyi adatoknak és a kórházban ápoltak csökkenő számának köszönhetően újabb intézkedések következhetnek, amelyekkel vissza lehet térni a régi életünkhöz – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Sportolhatnak az óvodások és iskolások

Müller Cecília kifejtette, május 10-től az iskolai és óvodai csoportok – felügyelő pedagógus jelenléte és a higiénés, járványügyi szabályok fokozott betartása mellett – ismét igénybe vehetik a közös használatú sportlétesítményeket, így például az edzőtermeket, uszodákat, jégpályákat.    

Május 13-tól pedig a kórházakban

újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére.

Ezeket csak előre egyeztetett időpontban, a szabályok maximális betartása mellett lehet igénybe venni.    

Ehhez vagy védettségi igazolványra, vagy a beavatkozás előtt két nappal végzett, negatív PCR-tesztre és a beavatkozás napján elvégzett, negatív eredményű antigéngyorstesztre van szükség – mondta.

Megjegyezte: a kórházaknak ezeket az ellátásokat és kezeléseket mind térben, mind az ellátó személyzetet illetően a koronavírusos betegektől elkülönítve kell biztosítaniuk.

Szükséges a fiatalok regisztrációja! A határidő péntek éjfél!

Müller Cecília felhívta a 16-18 évesek figyelmét arra, hogy regisztráció nélkül nem fognak tudni időpontot foglalni az oltásra. Ezért továbbra is arra biztatta őket, hogy péntek éjfélig regisztráljanak.    

A szakember szerint biztatóak a környezet-egészségügyi adatok is, mint mondta:

országos átlagban enyhe csökkenést mutat a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

a szennyvízben az elmúlt heti stagnáláshoz képest. A fővárosi agglomeráció több településéről származó mintákban ugyan még látnak mozgást – kicsi emelkedést, csökkenést –, de Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán egyértelmű a csökkenés.    

Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik-vakcinára lehet jelentkezni

Az országos tisztifőorvos megismételte, hogy jelenleg a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinára foglalhatnak oltási időpontot foglalni azok, akik már regisztráltak.    

Oltásra 4,813 millióan regisztráltak, az oltásra jelentkezés nem egyenletes, de folyamatos – tette hozzá.    

Közölte, a kórházi oltópontokon pénteken és szombaton az április elején oltott pedagógusok kapják az ismétlő oltást Pfizer-vakcinával.    

Napról napra csökken az aktív fertőzöttek száma, az elmúlt napon 1541 új fertőzöttet regisztráltak, és folyamatosan csökken a kórházban ápoltak száma is: 3855-en vannak, közülük 445-en szorulnak lélegeztetőgépre – mondta. Oltást eddig 4 203 872-en kaptak, és 2 406 684 ember már a második dózist is megkapta valamelyik oltásból. Müller Cecília kitért arra, hogy fontos a második oltás is, mivel csak ez után alakul ki a szervezet teljes védettsége.

(MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak a foci miatt javul a statisztika, az újfejlesztésű kínaivírus már fertőz a szomszéd országokban és valószínű, hogy ide is hoztak belőle.

Jaj nekünk, ha olyanok ülnek a nyakunkon, akik korruptak, tolvajok, hazugok, buták, tehetségtelenek és alkalmatlanok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés